BalkansPress

Dobro došli!

Odlučila je da testira svoj organizam na dva meseca, a rezultat ju je ostavio bez teksta.

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu koji nam daje energiju za svakodnevne aktivnosti koje nas čekaju. 

Jedna devojka je odlučila da uradi jedan eksperiment, te je dva meseca konzumirala samo ovsenu kašu za doručak. 

Već nakon nekoliko dana primetila sam da imam puno više energije.. Za početak, priznajem - velika sam “zavisnica” od slatkiša! Moje gorivo za početak dana je šećer. Barem je bio do pre dva meseca. A onda sam odlučila da promenim životne i prehrambene navike.

Glavno pitanje koje mi se u tom trenutku nametnulo bilo je - A šta doručkovati? Želela sam nešto zdravo, ujedno i slatko.

 

Ovsena kaša mi se učinila kao odličan izbor s obzirom na to da je ovas žitarica najbogatija belančevinama. Kako sam odlučila da maksimalno smanjim unos ugljeno hidrata, informirala sam se o onima u zobi i saznala sam da sadrži “dobre” ugljeno hidrate čija je uloga uravnotežiti nivo šećera u krvi.

Tako ne dolazi do naglih skokova i padova nivoa šećera. Osim toga, otkrila sam i da ovas obiluje mineralima, vitaminima i aminokiselinama.

Kada sam bila već dobro informirana, započela sam svoju malu, jutarnju “revoluciju”. Postoje dve opcije kada su ovsene kaše u pitanju - domaća ili kupovna kaša. Prva opcija puno je zdravija jer uopšte ne mora da sadrži rafinirani šećer, dok je u kupovnoj varijanti šećer ipak prisutan. Ono što mi se najviše svidelo kod obe verzije je sigurno brzina pripreme. Ova kaša oduzima nešto više vremena jer ju je potrebno kuvati, a kupovnu je dovoljno samo preliti vrućom vodom. Više volim domaću kašu, ali ponekad sam je menjala kupovnom.

*FOTO: profimedia

Nakon čokoladnih pahuljica, krofni, kroasana i različitih veštačkih šejkova, prvi put sam počela da doručkujem nešto što me stvarno držalo sitom do ručka. Posle ovsene kaše više nisam imala potrebu da “nešto grickam” do sledećeg obroka. To “nešto” obično je bilo nezdravo.

Evo što se dogodilo s mojih organizmom:

Već nakon nekoliko dana primetila sam da imam puno više energije jer ugljeno hidrati iz zobi, izmeđuostalog pune telo dovoljnom količinom energije za predstojeće psihofizičke napore.

Moj “uspavani” metabolizam je napokon “živnuo”. A kako su nedelje prolazile, počela sam i da gubim kilograme. Ali, to ne mogu pripisati samo promeni doručka jer sam istovremeno promenila celokupnu ishranu. Zahvaljujući novom jelovniku izgubila sedam kilograma nakon dva meseca. I mnogo sam srećnija!

 

Sastojci:

- 1 dcl mleka (2,8 odsto masnoće)

- 1 dcl vode

- 3 kašike sitnih ovsenih pahuljica

- 1 kašičica čia semenki

- 2 kašičice semenki lana

- 1 kašičica meda

- cimet

- sveže smrznuto ili sušeno voće

- prstohvat soli

Priprema:

- U ključalu vodu i mleko dodajte prstohvat soli i ovsene pahuljice.

- Kuvajte dok pahuljice malo omekšaju, otprilike jedan minut.

- Po želji zasladite medom. 

- Dodajte semenke lana i čia semenke.

- Dodajte cimet i/ili voće prema ukusu.

Scroll to top