Grba na leđima, otečene noge, proširene vene, dlake iz ušiju i nosa, jezivo bleda koža...To je slika nas za nekih 20 godina.

Tako barem glasi upozorenje naučnika koji su napravili grotesknu lutku u ljudskoj veličini. Lutka se zove Ema i ako vas plaši njen izgled, daćemo vam razlog da se još više uplašite - ona je prikaz svih nas, kancelarijskih radnika koji sate i sate provodimo pogrbljeni nad kompjuterom.

PROČITAJTE: SADA I ZVANIČNO: Pčele su proglašene NAJVAŽNIJIM bićima na našoj planeti

Naučnici u svojim crnim prognozama kažu da će većina nas za neke dve decenije izgledati tačno ovako.

Ema

*EMA FOTO: PROFIMEDIA

Na osnovu istraživanja i ispitivanja sprovedenog nad preko 3.000 radnika u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj, tim naučnika predvideo je promene koje će se u naredne dve decenije dogoditi ljudskom telu. Potom su svoja saznanja i pretpostavke pokazali u liku Eme.

 

Emin stomačić od sedenja za kompjuterom

*EMIN STOMAČIĆ OD SEDENJA ZA KOMPJUTEROM, FOTO: PROFIMEDIA

Ema ima trajno iskrivljena leđa jer je sate i sate provodila nad stolom. Proširene vene ima zbog loše cirkulacije. Stomak ima od stalnog sedenja, crvene i suve oči od višesatnog gledanja u ekran. Dlake u ušima i nosu ima zbog lošeg kvaliteta vazduha a bledu kožu duguje tome što je praktično ceo život provela pod veštačkim svetlom. Crvene nadlaktice ima jer su stalno prilepljene za grejač laptopa, ekcem zbog stresa a otečene udove zbog repetitivnih pokreta.

Ema

*EMA FOTO: PROFIMEDIA

- Ako ne napravimo radikalne promene na radnim mestima i u životu, ako se ne krećemo više, ako ne pazimo kako sedimo za stolom, ako ne uzimamo pauze za šetanje, postaćemo veoma, veoma bolesni.

Crvene nadlaktice

*CRVENE NADLAKTICE, FOTO: PROFIMEDIA

Radnici će u budućnosti u tom slučaju patiti od strašnih zdravstvenih problema, onakvih kake smo mislili da smo ostavili u istoriji posle industrijske revolucije - poručuju naučnici.

PROČITAJTE: 15 GODINA PISMO PUTOVALO IZ NOVOG SADA DO ŠAPCA: Milan se šokirao kad je video šta je unutra! (FOTO)

 

Otečene noge

*OTEČENE NOGE, FOTO: PROFIMEDIA

Inače, njihovo istraživanje pokazalo je da kancelarijski radnici od ukupnog radnog vremena šest sati provedu u sedećem položaju, a 90 odsto radnika prijavilo je da već pati od zdravstvenih problema vezanih za posao, poput glavobolja, bolova u očima i leđima.

Dlačice u ušima i nosu

DLAČICE U UŠIMA I NOSU, FOTO: PROFIMEDIA

- Višesatno svakodnevno sedenje za računarom ostaviće ozbiljne posledice na ljudsko zdravlje, i mentalno i fizičko. Trebalo bi što pre preduzeti korake kako bi se radni uslovi poboljšali.

(BalkansPress / Izvor: zena.blic.rs)

Scroll to top