BalkansPress

Dobro došli!

Dermatolozi tvrde da ne postoji naučni dokaz da stres utiče na preranu pojavu sede kose, i da se ova pojava pre svega pripisuje genetici i starenju, prenosi Rojters.

Ako ste i smatrali da je za naglu pojavu belih vlasi na vašoj glavi kriva užasno stresna nedelja, mesec ili godina iza vas, pa možda čak i jedna određena osoba, izgleda da ste bili u zabludi, tvrde dermatolozi, jer nemaju naučne dokaze za to, piše francuski mesečni časopis "El" koji je najnoviji broj posvetio kosi.

PROČITAJTE: ČUDO U SIBIRU: Žena pala sa 9. sprata solitera, ustala i otišla (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

 

Kosa, inače dobija boju pomoću melanina, istog pigmenta koji određuje boju kože i očiju. Melanin se lagano gubi sa godinama, zbog čega ona vremenom postaje seda, ne bi li kasnije i potpuno pobelela, tvrde eksperti iz ove oblasti sa američke akademije za dermatologiju.

Kosa opada i izrasta nova, a ćelije koje proizvode pigment u vlasima iznova i iznova se aktiviraju, međutim, kako starimo one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije.

Ilustracija

*ILUSTRACIJA FOTO: PROFIMEDIA

Stres je poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kosa, ali ni jedno istraživanje nije dokazalo da je stres kriv i da bi kosa mogla naglo da osedi.

 

Iako smatraju da neka veza postoji, ali ona ne igra značajnu ulogu. Takođe, naučnici tvrde da je nemoguće da kosa pobeli preko noći, što se u nekim slučajevima dešava, te se ovo neretko povezuje sa stresom.

Ilustracija

*ILUSTRACIJA FOTO: PROFIMEDIA

Naime, nestanak melanina iz dlake podrazumeva određen vremenski proces, iako nije vidljiv, on traje, a vidni rezultat dolazi na samom kraju: vlasi postaju sede, izgubivši pigment.

U većini slučajeva, za sedu kosu možete "kriviti" svoje roditelje, ne stres. Genetika igra najveću ulogu ovde. Zapravo, naučnici su otkrili i koji gen je zaslužan za pojavu sedih, to je IRF4.

 

PROČITAJTE: PAS UGINUO OD ŽALOSTI ZA DUŠICOM (8) I MARKOM (10)! Potresna ispovest majke dva anđela koja su nastradala u stravičnom požaru

Ipak, postoji nešto što može ubrzati pojavu sedih, to je pušenje. Studija od pre sedam godina pronašla je značajnu vezu između konzumiranja cigareta i pojavu sedih pre tridsete.

*FOTO: PROFIMEDIA

Pušenje i stres svakako mogu uticati na raniju i veću pojavu sedih vlasi, ali oni nikako ne izazivaju ovu pojavu, tvrde naučnici.

(BalkansPress / Iyvor: Kurir.rs, Tanjug)

Scroll to top