Džejms Hamblin, lekar i autor koji osim knjiga piše i kolumne za magazin The Atlantic je odlučio da postepeno prestane sa tuširanjem na mesec dana, a inspirisala ga je novinarka Njujork tajmsa Džulija Skot koja je takođe prestala da se tušira u svrhu eksperimenta, kako bi testirala 'sprej sa živim bakterijama' - koji izgleda i ima ukus poput vode, ali je pun bakterija za koje naučnici  vjeruju da bi živele na našoj koži kad ih ne bismo stalno ispirali.

PROČITAJTE: SVETO TROJSTVO ZA ZDRAVO TELO Šta sve leči sok od 1 cvekle, 1 jabuke i 1 šargarepe

Ideja iz eksperimenta je da dokaže da telo može samo da upravlja 'svojim malim ekosistemom' na koži, ako prestanemo da mu smetamo  tuširanjem i korišćenjem agresivnih sredstava za pranje.

Hamblin je tako polako prestao koristiti sapune (osim onog za ruke, zbog sprečavanja širenja mikroba i bolesti), razne kreme, pa čak i dezodorans, a malo bi se isprao s vodom kad je baš bio 'vidno' prljav.

 

Rezultat njegovog eksperimenta čak nije bio ni smrad već je, prema rečima ljudi koji su boravili s njim, mirisao 'kao čovek'. Hamblin je rekao da deterdženti i proizvodi za negu i higijenu tela koje svakodnevno stavljamo na kožu i kosu narušavaju ravnotežu ulja i dobrih bakterija koje na nama žive.

*Foto: Profimedia

Po njegovom mišljenju, s agresivnim tuširanjem ih ubijamo, a premda se brzo ponovo naseljavaju, više nisu 'u ravnoteži' jer telo brže proizvodi loše bakterije zbog čega se javlja neprijatan miris.

Zaključak je: ako prestanemo da koristimo razna sredstva za negu tela, telo će samo 'smisliti' kako da se 'vrati u balans', pa će dobre bakterije bujati, a loše će biti 'pod kontrolom'.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs / 24sata.hr)

 

Scroll to top