BalkansPress

Dobro došli!

Održavanje lične higijene svakome od nas treba da bude među prioritetima, ne samo u vreme virusa i obakvog vanrednog stanja, već i tokom svakodnevnice. Ovo su osnovni saveti kako da postupate u trenutnim okolnostima...

U doba korona virusa, svi nam govore kako je higijena jedino što nas može sačuvati od ove opasnosti koja uzima sve više maha.

PROČITAJTE: PREMINULA PORODILjA IZ NIŠA: Nakon bebe, izdahnula i majka

Ukoliko ste bili napolju: u gradu, prodavnici, apoteci, na poslu ili gradskom prevozu, savetujemo vam da uradite sledeće:

Na javnim mestima obavezno nosite hirurške rukavice i masku. U nedostatku istog, nosite zimske rukavice i maramu preko nosa i usta.

Izbegavajte kontakte (rukovanje, grljenje) i naslanjanje na bilo koju površinu. Izbegavajte sedanje u gradskom prevozu, piše Stil.

 

Kada dođete kući:

  • Izujte se ispred vrata;
  • Skinite rukavice, ako ste ih nosili (jednokratne rukavice se bacaju u kantu, a zimske rukavice moraju da se operu u mašini za veš na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa).
  • Skinite masku (marama se pere u mašini)
  • Skinite sa sebe odeću i sve sem jakne stavite u mašinu na pranje.
  • Temeljno operite ruke, umijte se.
  • Koristite papirne ubruse da se obrišete ili peškir koji je samo vaš, a koji ćete menjati svaki dan.
  • Obuću isprskajte asepsolom i ostavite ispred vrata (možete plitko korito naspete mlakom vodom i sredsvom za dezinfekciju, pa u tom rastvoru operete čizme, patike, cipele).
  • Dezinfikujte vrata, rukohvate, bravu, svetla, zvonce i td.
  • Nakon svega ovog, opet operite ruke sapunom i vodom.

 

Tek kada uradite ovo, možete da pozdravite ukućane.

Napomena: Dok traje virus, preporuka je da svi ukućani imaju svoj peškir za ruke i lice koji će se na kraju dana menjati.

Pribor za jelo mora da se dobro opere i sterilizuje.

PROČITAJTE: "ODABRAO SAM GROBNO MESTO" Cela porodica radiologa iz Niša zaražena koronom, a on detaljno opisao DANE PAKLA

Stvari koje donosite iz prodavnica moraju da se pažljivo unesu u kuću. Na primer, namirnice poput jogurta, mleka, flaše soka moraju da se operu pre nego se stave u frižider.

Vodite računa o higijeni, ona je pola zdravlja.

Ljudski faktor je vrlo važan u suzbijanju virusa. Tokom ovih dana dok traje pandemija svuda u svetu, kao i u u Srbiji, se povećavava broj zaraženih, neophodno je pridržavati se ovih mera kakko bismo što manje ugrozili sebe i druge oko nas. Hvala.

(BalkansPress / Stil)

Scroll to top