BalkansPress

Dobro došli!

Poslednjih meseci u Srbiji su učestale o rasprave terapeutskom dejstvu kanabisa i njegovoj sposobnosti da izleči rak. Konačno, pojavio se i snimak na kojem se vidi kako THC ubija ćelije raka, ne dirajući pritom zdrave ćelije.

Pol Armentano, analitičar Nacionalne organizacije za reformisanje zakona o marihuani (NORML), navodi da kanabinoidi daju nadu svima onima koji boluju od raka. Prvi navodi o tome su se pojavili 1974. godine, ali tek sada su mediji počeli da se interesuju za ovu temu. U članku Washington Post-a iz 1974. godine piše:

 

„THC je usporio rast ćelija raka pluća, raka dojke i virusne leukemije kod laboratorijskih miševa, produživši njihove živote za 36 odsto“. U vreme kada je taj članak objavljen, naslovi su bili puni skandala sa Niksonom i aferom Votergejt, pa je ta vest ostala u zapećku. Žurnal Nacionalnog instituta za rak je 1975. godine objavio sličan članak, ali ni on nije dospeo u žižu javnosti.

Za vreme tog istraživanja su identifikovane tri primarne komponente kanabisa, Delta 9 THC, Delta 8 THC i kanabinol (CBN). Sve ove komponente dokazano sprečavaju rast specifičnih tumora u plućima.

 

Ispitivanje na životinjama koje su deset dana zaredom tretirane sa delta-9-THC je pokazalo da je već prvi dan nakon ubacivanja tumora rast tumora usporen. Slično je bilo i kod miševa koji su 20 dana zaredom tretirani sa delta-8-THC i CBN“.

Vlasti već godinama stoje iza tvrdnje da kanabis nema medicinsku vrednost. Kanabis trenutno spada u kontrolisane supstance prvog reda, zajedno sa LSD-om, heroinom i ekstazijem. Smatra se da ove droge izazivaju zavisnost i da nemaju nikakav medicinski efekat. Međutim, interesantno je da vlada SAD ima patent za medicinsku primenu ove biljke.

(Blic.rs)

 

Scroll to top