Na partiji roštilja devojka se spotaknula i pala. Ponudili su joj da pozovu Hitnu pomoć, ali ona je sve uverila kako je dobro i da se samo zbog novih cipela spotakla o kamen.

Kako je delovala bledo i tresla se, pomogli su joj da se očisti i doneli novi tanjir s hranom. Devojka je ostatak večeri provela veselo i raspoloženo. Njen muž je kasnije nazvao i javio svima, da je prevezena u bolnicu. U 23 sata… iste večeri devojka je umrla.

Na druženju uz roštilj je pretrpela prvi, a onda kasnije drugi fatalni moždani udar. Da su njeni prijatelji znali da pročitaju znakove moždanog udara, devojka bi danas možda bila živa.

PROČITAJTE: Ovo MESO JE GLAVNI UZROČNIK zbog kog devojčice u Srbiji sa 6 godina ulaze u PUBERTET, a dečacima rastu GRUDI!

Neki ljudi ne umru na licu mesta. Često ostanu u bezizlaznoj situaciji, upućeni na pomoć.

Potreban je samo 1 minut kako biste pročitali sledeće…

Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posledice moždanog udara ako u roku od 3 sata može doći do dotične osobe. Kaže da je trik prepoznati moždani udar, dijagnostikovati ga i lečiti pacijenta u roku od tri sata, ali to nije jednostavno.

 

TREBA PREPOZNATI MOŽDANI UDAR! EVO KAKO:

Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar:

1. Zamoli osobu da se nasmeši (neće uspeti) !

2. Zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (na pr: “Danas je lep dan.”) Imaće problem da to kaže!

3. Zamoli osobu da podigne obe ruke (neće moći ili će moći samo delimično) !

4. Zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljulja se s jedne strane na drugu, to je takođe znak moždanog udara)!

Ukoliko osoba ima problema s jednim od navedenih koraka, odmah nazovi Hitnu pomoć i opišite simptome osobe telefonom dežurnom u Hitnoj pomoći.

TAKOĐE JE BLAGOTVORNO NEPOSREDNO POŠTO SE TO DESILO, UNESREĆENOM OŠTRIM VRHOM ( IGLOM, MAKAZA, NOŽIĆA), prethodno dezinfikovanim ako je moguće, pustiti iz vrha palca kažiprsta ili prsta do njega nekoliko kapi krvi.

Ta je metoda na istoku poznata i u “SU JOK “terapiji opisana kao prvi korak za lečenje moždanog udara.

Scroll to top