BalkansPress

Dobro došli!

Ne tako davno moja svekrva je bila suočena sa prilično rasprostranjenim problemom – nepodnošljivim bolom u peti ili narodski rečeno imala je „petni trn“ ili „petnu bodlju“.

Šta je petni trn?

PROČITAJTE: NA PRAGU REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: Da li će uskoro biti otkriven lek za SVE VRSTE KANCERA

 

Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbočina na petnoj kosti najčešće prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usled hroničnog mehaničkog preopterećenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrasnjoj površini. Bol u peti može biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osećaj prisutstva eksera u peti.

Tradicionalne metode lečenja smatramo efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobali smo nekoliko metoda, koje su se na svoj način pokazale efikasne. Predlažemo i vama, ako nekome zatreba.

- Najednostavnije lečenje bola u peti je – polako, više puta dnevno udarati petom po podu, što povećava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprečava taloženje soli.

- Kod jakih bolova pomažu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smesu staviti na gazu i pričvrstiti na bolno mesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge čarape. Obloge menjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7-8 dana.

 

- Oblog sa medom i soli. Pomešajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namažite bolno mesto. Od gore staviti komadić gaze, zalepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti čarape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako veče. Posle trećeg tretmana bolovi su se umanjili, a posle petog ponovo sam ugledala osmeh na licu moje svekrve. Tretman smo ponovile 10 dana, posle čega su bolovi skroz nestali.

Predložicu vam jos jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komšinica i po njenim je rečima izuzetno efikasan.

PROČITAJTE: BLAGODAT ZA ORGANIZAM: Nakon ovoga više nikada nećete baciti vodu u kojoj ste kuvali pirinač

Lekovita tinktura sa aspirinom

- 10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako veče promućkati tinkturu i umočiti u nju komadić savijene gaze. Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti čarapu. Ostaviti preko noći. Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge. Posle 10 tretmana stopala i pete su se očistile od grube kože i naslaga. Uzgred, stopala možete čistiti četkom ili kamenom za pete, a posle naneti kremu.

Zdravi bili!

(Izvor: UspenaZena.com)

Scroll to top