BalkansPress

Dobro došli!

Udarili ste se, a vaše telo je sklono modricama, koje se stvore za sekund. Koliko god se trudite da ih ne izazovete na koži, one se stvore spontano.

Zapažate kako se broj masnica povećava iz dana u dan. Traju danima i menjaju boju – od plavkaste, do žute i ljubičaste. Bile male ili velike, nebitno je, piše „srbijadanas.com”.

Pošto svoju kožu i način na koji ona funkcioniše ne možete promeniti, dajemo vam nekoliko saveta kako da vek modrice smanjite sa nedelju dana na samo jedan dan.

 

Čim se udarite, na bolno mesto stavite obični hladni oblog sa prekidima od pet minuta, kako biste izbegli promrzavanje tkiva. Led ne umanjuje bol, već usporava protok limfe i krvi kroz krvne sudove, pa se sprečava stvaranje hematoma.

Nakon što smirite modricu hladnim oblogom, poželjno bi bilo da je namažete kremom na bazi nevena ili bilo kojom kremom koja uklanja hematom. List kupusa poslužiće kao odličan oblog, koji ublažava bol i smanjuje otok. Omotajte gazom mesto na kom se nalazi modrica i držite dva sata, zatim skinite oblog.

Na isti način možete naneti peršun, samo ga prethodno dobro isecite ili izmiksajte. Možete skuvati krompir, zatim ga oljuštite i izgnječite, dodajte malo meda i obične vode i stavite na povređeno mesto. Neka odstoji 15 minuta. Terapiju ponavljajte 2 – 3 u toku dana.

Crni luk je odličan za modrice, jer ima protivupalno dejstvo. Kao i sa kupusom, iseckan luk nanesite na mesto udarca.

Vata natopljena sirćetom je takođe dobar oblog za otklanjanje modrica, jer ono poboljšava cirkulaciju.

Scroll to top