Ne postoji nijedan drugi, prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume (Turmerik, lat. Curcuma longa). Američka doktorka, Carolyn Anderson, dala je javnosti vrlo jednostavan recept kojim se može preduprediti rak.

Reč je o smesi, tri lako dostupna sastojka. Ova saznanja su, kako govori dr. Andersen, nastala na temelju dve hiljade godina stare tradicije korišćenja ovih sastojaka u istočnoj Indiji, a koji su potvrđeni najnovijim zapadnim medicinskim studijama i istraživanjima. Anderson je upozorila da ako koristite ova tri sastojka svakodnevno, gotovo sigurno nema mogućnosti da dobijete rak.

Recept je sljedeći:

Pomešajte 1/4 čajne kašičice kurkume sa 1/2 čajne kašičice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svežeg mlevenog crnog bibera (piper nigrum). Ta tri sastojka pomešajte u šoljici. Možete ovu smesu konzumirati samu ili je dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.

 

No što od toga tačno sprečava rak i širenje raka? Odovor je ova doktorka dala na svom blogu.

“Sva saznanja leže u kurkumi. Kurkuma je začin u obliku žutog praha, koji je jedna od komponenti karija.

Njegove antiupalne sposobnosti su neverovatno moćne. Ne postoji nijedan drugi, prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protivupalni efekt nazivaju se kurkumin.

Najnovije studije otkrile su da kurkuma sprečava rak mnogih vrsta, kao što je rak debelog creva, prostate, mozga, dojke. U eksperimentima rađenim na miševima, pokazalo se da koliko god su miševi bili izloženi kancerogenim hemikalijama, sve dok su koristili kurkumu, razvoj brojnih vrsta raka bio je u potpunosti sprečen. Kurkuma ima samo jedan nedostatak, a to je da se kurkuma teško razgrađuje u probavnom traktu. Zbog toga je idealna kombinacija i za lečenje i za prevenciju raka koristiti kurkumu u kombinaciji sa biberom ili đumbirom. Bibar prema istraživanjima povečava delotvornost kurkume za čak 200 posto”.

Anderson je još naglasila kako je za uspešnu prevenciju raka, ali i uništavanje stanica raka, ovu smesu potrebno koristiti svaki dan u više navrata. “Koristite je što češće moguće” govori Anderson i dodaje kako ova smesa, odnosno prirodni lek protiv zločudne bolesti raka, nema nuspojava.

 

  

Scroll to top