BalkansPress

Dobro došli!

Rani simptomi su i najbolji način da se ova zloćudna bolest liječi i izliječi. Neki od njih mogu biti i veoma česti, ali veoma veliki broj žena, ali i muškaraca, ih najčešće ignoriše. Evo i koji su to.

 

Šištanje ili kratak dah

Jedan od prvih znakova raka pluća, a za koji pacijenti oboljeli od ove bolesti kažu da su primijetili, jeste otežano disanje odnosno kratak dah ili šištanje. Česta pogrešna dijagnoza u ovom slučaju, koju većina osoba sama sebi uspostavlja, jeste da imaju astmu.

Hronični kašalj ili bol u grudima

Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, mogu izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis. Jedan od načina da se prepozna razlika: problem i dalje postoji ili nestaje i vraća se ponovo u ciklusu koji se ponavlja.

 

Česte groznice ili infekcije

To mogu biti simptomi leukemije, raka krvnih ćelija koji počinje u koštanoj srži. Leukemija zaprvo uzrokuje proizvodnju abnormalnih bijelih krvnih zrnaca usljed čega zdrava bijela krvna zrnca ne mogu da se efikasno bore protiv infekcija. Ona se često otkrije kod odraslih osoba tek kada se pacijent žali na česte pojave groznice i simptome slične gripu.

Poteškoće u gutanju

Najčešće povezivane sa rakom grla ili jednjaka, poteškoće u gutanju često su i jedan od prvih simptoma raka pluća.

 

Natečeni limfni čvorovi ili čvorići na vratu, ispod pazuha ili na preponama

Uvećane limfne žlijezde ukazuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak raka. Primjera radi, čvorić ili uvećani limfni čvor ispod pazuha ponekad je znak raka dojke. Bezbolni čvorić na vratu, ispod pazuha ili na preponama može biti rani znak leukemije.

Prekomjerno stvaranje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovaj simptom može biti pokazatelj abnormalnih aktivnosti trombocita i crvenih krvnih zrnaca, što može biti znak leukemije. Stvaranje modrica na “čudnim” mjestima (prsti i šake) kao i crvenih mrlja na licu, vratu i grudima još je jedan simptom koji ne treba ignorisati.

 

Bol u stomaku ili karlici

Sam po sebi, bol u karlici može značiti više stvari. Zapravo, on je čest simptom ciste na jajnicima i drugih poremećaja reproduktivnog trakta pa se zbog toga, u večini slučajeva, ni ne sumnja da je u pitanju rak.

Rektalno krvarenje ili krv u stolici

Jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva je rektalno krvarenje ili krv u stolici. Pacijenti ga često miješaju sa hemoroidima. Ukoliko primijetite pomenute simptome, odmah se obratite doktoru.

 

Neobjašnjiv gubitak težine

Ukoliko primijetite da se kilogrami “tope”, a vi niste napravili nikakve promjene u ishrani ili životnom stilu, potrebno je da se zapitate zašto je to tako. Gubitak težine rani je znak raka debelog crijeva i drugih digestivnih karcinoma; to može biti i znak raka koji se proširio na jetru i koji utiče na vaš apetit i sposobnost organizma da se oslobodi “otpada”.

Promjene na noktima

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti simptom različitih tipova raka. Smeđe ili crne crte ili tačke ispod nokta mogu ukazivati na rak kože. Blijedi ili bijeli nokti mogu biti znak da jetra ne funkcioniše pravilno, što može biti i znak raka jetre.

Scroll to top