BalkansPress

Dobro došli!

Brzi život koji danas živimo ne ostavlja mnogo vremena za spremanje svežih jela kod kuće, već nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rešenjima, među kojima je i podgrevanje hrane spremljene pre nekoliko dana.

Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti podgrevanjem, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju tokom ponovnog zagrevanja.

PROČITAJTE: NOSIMO I DO 15 KG OTROVA U CREVIMA: Evo kako da izbacite sve otrove iz organizma!

Dok neke i mogu da prođu, poput pasulja, graška i raznih supa, ovih pet namirnica ne bi trebalo baš nikad da podgrevate!

 

Piletina

Piletina i ostalo meso pernatih životinja, kao i kod jaja, česta mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Podgrevanje piletine se ne preporučuje najviše zbog toga što, za razliku od crvenog mesa, ona ima veću gustinu proteina, čiji se molekuli tokom podgrevanja drugačije razbijaju, što može da dovede do problema sa želucem i različitih probavnih tegoba, pišeIndependent.

Pirinač

Najvažnija stvar u vezi kuvanog pirinča jeste kako se skladišti nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov, koji može da izazove povraćanje i dijareju. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove, već će stvar učiniti gorom.

Krompir

Slično kao i sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu skladištenjanakon pripreme. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće eliminisati ovu opasnu bakteriju, koja može da izazove botulizam, opasnu infekciju koja u najgorem slučaju parališe moždane nerve i ostavlja teške posledice.

 

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu da dovedu do stanja poznatog kao "sindrom plave bebe", koji nastaje usled respiratornih tegoba.

PROČITAJTE: POSLUŠAJTE GA: Hrvatski molekularni biolog otkriva jednostavan trik koji vas može ŽAŠTITITI od virusa korona!

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne skladište dobro, pečurke vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata.

 

Scroll to top