BalkansPress

Dobro došli!

Sve što ste do sada mislili o jajima i kako ih ne treba često jesti, pogrešno je! Najnovija istraživanja pokazala su da, ako jedemo jaja samo tri puta nedeljno, u organizmu će nam se dešavati sledeće stvari.

Jaja suzbijaju glad

Zbog velike količine proteina, jaja odlično regulišu glad i time smanjuju prekomerni unos hrane.

 

Pomažu u mršavljenju

S obzirom da brzo zasite, jaja se koriste u mnogim dijetama kao jedna od glavnih namirnica za doručak. Jaje srednje veličine ima svega 80 kalorija, a istraživanja su pokazala da konzumiranje jednog jaja dnevno kod većine ljudi ne povećava ukupan nivo holesterola u krvi.

Foto: Profimedia

*Foto: Profimedia

Odlična su za kožu i organizam

Visok nivo vitamina B2, B5 i B12 koji se nalaze u jajima omogućavaju dobro funkcionisanje organizma, a posebno jetre. Ovi vitamini su zaduženi i za lep i zdrav izgled kože i kose.

 

Dobra su za zube i kosti

Jaje sadrži visok nivo vitamina D i kalcijuma neophodnih za zdrave i jake kosti. Treba imati u vidu da naš organizam koristi čak 90 odsto kalcijuma iz ove supernamirnice.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

Jaja su bogata aminokiselinama

Postoje 20 najbitnijih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Naše telo proizvodi 11 aminokiselina, dok preostalih 9 možemo naći u jajima.

 

Poboljšavaju funkcionisanje mozga

Jaja su puna lecitina, prirodne supstance koja je najbolji izvor holina, bitne komponente koja hrani mozak, pospešuje pamćenje i koncentraciju.

Foto: Profimedia

*Foto: Profimedia

Pomaže pri smanjenju holesterola

Suprotno verovanju da su jaja glavni krivci za povećan holesterol, lecitin iz jaja zapravo pospešuje njegovu eliminaciju.

 

Smanjuju nivo stresa

Aminokiseline iz jaja pomažu očuvanju opšteg mentalnog zdravlja. Naime, prema jednoj studiji dokazano je da jaja smanjuju nivo stresa i pomažu lučenje seratonina.

Foto: Shutterstock

*Foto: Shutterstock

Odlična su za imunitet

Jedno jaje sadrži čak 22 odsto selena, koji je neophodan za zdrav rad štitne žlezde i celokupnog imunog sistema.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Visok nivo lošeg holesterola LDL usko je povezan sa bolestima srca. Konzumiranjem umerene količine jaja koja sadrže lecitin, suzbićete dejstvo lošeg holesterola i pospešiti funkciju karidiovaskularnog sistema.

(KucniLekar.com)

Scroll to top