Ukoliko imate ljubimca koji se plaši praska petarde, trebalo bi da preduzmete izvesne mere kako biste zaštitili svog mezimca.

Kako praznici ne bi bili noćna mora za vas i vaše ljubimce, sledite ove savete.

Za ljubimce koji se boje i drhte po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, i pružiti mu neku vrstu zanimacije.

Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema trgovima i mestima gde će vatromet biti najjači. Spustite roletne i pojačate televizor ili radio, kako bi glasnoćom sa televizora prekrili buku spolja, a ljubimcu dajte neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja s njom.

 

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti. 

Ipak, postoje životinje koje se izbezume kada počne pucnjava, i koju ne možete ni na nikakav način smiriti. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, u nekim slučajevima su čak i agresivne.

Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koji će životinju smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rešenje za izrazito uznemirene životinje, jer nekim psima treba i nekoliko nedelja da se potpuno oporave od šoka.

Psi koji žive u dvorištima po pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, ali poneki plašljiviji psi pobegnu kada počne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kome će se osećati sigurnije). 

Scroll to top