BalkansPress

Dobro došli!

Svima je poznato kako kućni ljubimci imaju pozitivan uticaj na raspoloženje vlasnika, ali verujemo kako niste znali da oni utiču i na fizičko stanje organizma.

Najnovije studije pokazale su da zvuk koji mačke ispuštaju kad predu može pozitivno da utiče na ljudsko zdravlje.

Ovo su prednosti:

 

Smanjenje stresa

Mačke kad predu, njihov zvuk kreće se na frekvenciji od oko 25 Hz. Budući da je obično reč o niskoj frekvenciji mačijeg predenja, tada dolazi do opuštanja tela i uma. Kada se te frekvencije prenesu sa mačijeg tela na telo njenog vlasnika, doći će i do snižavanja hormona stresa u telu čoveka.

Dolazi do snižavanja krvnog pritiska

Osim što zvuk predenja umanjuje stres, on uspešno i snižava krvni pritisak i pruža pomoć pri disanju. Ljudi koji imaju problem sa povremenim gubitkom daha rekli su kako im je mačka pomogla da taj problem nestane, a sve zahvaljujući njenom predenju na njihovom stomaku.

 

Leči kosti

Najnovija istraživanja pokazala su kako zvuk mačijeg predenja pomaže u zarastanju preloma. Naime, vibriranje na frekvenciji od 25 do 50 Hz, ubrzava zarastanje kostiju.

Smanjenje srčanih oboljenja

Studija koja je provedena na Univerzitetu u Minesoti pokazala je kako vlasnici mačaka imaju do 40% manju šansu da obole od neke bolesti srca, a sve zbog toga što mačka na stomaku umanjuje nivo stresa i krvnog pritiska. 

Borba protiv upala

Ako imate mačku kući, verujemo kako će vam biti drago da saznate i kako mačka na stomaku pomaže u borbi protiv upala, ali i otoka u zglobovima i tetivama.

(BalkansPress / Magazin.ba)

Scroll to top