BalkansPress

Dobro došli!

Iako se većina majki trudi da objasni muškom detetu da žensko treba tretirati sa poštovanjem, sve to ostaje na teoriji, dok dečak ne usvoji kroz lični očev primer.

Sigurno ste bar jednom u životu čuli stav da više nema pravih muškaraca. Ne znaju da poprave sitne kvarove kod kuće, nemaju manire, ne znaju ništa da rade, ne znaju da se ponašaju prema ženama...

To možda i ne treba da vas čudi, budući da su u poslednje vreme očevi sve manje zainteresovani za decu, pa tako dečaci 90 odsto vremena provode sa ženama - u vrtiću i školi, 95 odsto radnika je ženskog pola.

Ako ni kod kuće ne provode vreme sa svojim ocem, neće naučiti ključne 4 stvari koje su potrebne da bi dečak izrastao u pravog muškarca!

 

1. Kako pobediti i izgubiti

U današnje vreme, roditelji često "nadoknađuju" vreme koje nisu proveli sa decom skupim poklonima, i misle da su tako završili stvar. Udovoljavaju im u svemu, žele da im pruže sve najbolje, ali zaboravljaju da ih nauče da je sastavni deo života, osim pobede, poraz. I da je poraz ponekad dobar, jer nas uči važnim lekcijama. Tako dobijamo razmažene muškarce, koji u budućnosti ne umeju ni za šta da se potrude, sami izbore i na kraju dobiju, već čekaju sve na gotovo, kao kod svojih roditelja.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

2. Ponašanje prema ženama

Iako se većina majki trudi da objasni muškom detetu da žensko treba tretirati sa poštovanjem, sve to ostaje na teoriji, dok dečak ne usvoji kroz lični očev primer, odnosno kako se on ponaša prema majci. Ukoliko majka daje sve od sebe da pokaže sinu da je lepo ponašanje prema ženama jedino ispravno, ako dečak celog detinjstva bude gledao oca koji je drzak, psuje ili čak bije ženu, teško da će naučiti nešto drugo, i to je tačka u kojoj potencijalni džentlmen postaje potencijalni nasilnik i samoživac bez manira.

 

3. Kako da se odbrani

Otac je najbolja osoba koja može da nauči sina kako da postane čvrst i jak, da se zauzme za sebe. Kada muškarac objasni dečaku da ljubaznost nije znak slabosti, to će lakše usvojiti nego kada mu to kaže majka - veliki procenat muškaraca (pa i onih u razvoju) misle da su žene slabiji pol i da se takva reakcija od žene i očekuje, ali ne i od muškarca. Otac (često iz iskustva) može lako da nauči svog sina kako da izbegne konfliktne situacije i tuče.

4. "Muška posla"

Današnji mladići retko znaju i sijalicu da promene, a kamoli da poprave šporet, okače luster, promene gumicu na česmi i slično. Setite se svog oca - on je verovatno kao i većina starijih muškaraca retko zvao majstora, već je znao sam da opravi kvarove po kući. Neki očevi misle da to njihov sin ne treba da radi, druge ne interesuje da im to pokazuje, ali bilo kako bilo, rezultat je nesposoban odrastao čovek koji će i za najbanalniji problem morati da traži stručnu pomoć i plaća druge za ono što je i sam mogao da uradi.

(BalkansPress / Izvor: Stil)

Scroll to top