BalkansPress

Dobro došli!

Smeh je vizualna ekspresija pozitivnih emocionalnih stanja poput radosti, veselja, sreće i olakšanja. U nekim prilikama može biti uzrokovan suprotnim emocionalnim stanjima poput sramote, izvinjena ili zbunjenosti. Da li je nečiji osmeh iskren otkriva sitnica na licu uočljiva u nekoliko sekundi.

Deca se smeju znatno češće od odraslih: prosečno dete nasmeje se 300 do 400 puta dnevno u poređenju s odraslim koji se nasmeje samo 15 do 20 puta dnevno.

PROČITAJTE: SEĆATE LI SE KRISTL IZ POPULARNE DINASTIJE? Sada ima 77 godina i bićete iznenađeni kako izgleda sada (FOTO)

 

Smeh se ponekad doživljava zaraznim, a smeh neke osobe može izazvati smeh u drugih kao pozitivnu povratnu spregu. Proučavanje humora i smeha te njihovih psiholoških i fizioloških učinaka na ljudsko telo zove se gelotologija. A kako znati je li nečiji osmeh iskren ili nije?

*Foto: Profimedia

To otkriva sitnica koja se na nečijem licu može uočiti u svega 3 sekunde. Naime, kod osobe koja se iskreno smeje, bore se pojave i oko usana i očiju. Kada je osmeh forsiran, odnosno lažan, bore se pojave samo oko usana.

Takođe, kada osobu obuzmu snažni, iskreni osećaji, oči joj se navlaže i mora gutati više sline. Ako neke od ovih stvari nema, to znači da osćanja i osmeh osobe nisu iskreni.

Scroll to top