BalkansPress

Dobro došli!

Ovako je govorio proslavljeni švajcarski psihijatar.

U proleće 1957. godine, kada je imao 84 godine, legendarni psihijatar Karl Gustav Jung, slavni švajcarski psihijatar i osnivač kompleksne psihologije, odlučio je da ispriča svoju životnu priču.

 

Pokrenuo je seriju razgovora sa svojom koleginicom i prijateljicom, Anijelom Jafe, koje je koristio kao osnovu za tekst. Sva poglavlja pisao je rukom, a na rukopisu je radio maltene do svoje smrti 1961.

Rezultat je knjiga Memories, Dreams, Reflections (Uspomene, snovi, odrazi) - delić facinantnog Jungovog uma, otkrivajući čitav jedan svet mudrosti, iskustva i proučavanja unutrašnjeg bića.

Sajt Brain Pickings izabrao je deo poglavlja "Life and Death" (Život i smrt) koji na najbolji način opisuje šta znači biti čovek:

"Naše doba pomerilo je sve granice za ovde i sada, i na taj način demonizovao čoveka u ovom svetu. Fenomen diktatora i sve bede ovog sveta potiču od činjenice da je čovek opljačkan, obogaljen od strane kratkovidosti super-intelektualaca. Kao i oni, čovek je pao kao žrtva nesvesnog.

Ali, zadatak čoveka je upravo suprotno: Da postane svestan sadržaja koji nas pritiska, a dolazi od nesvesnog. Niti treba da insistira na svom nesvesnom, niti da se poistovećuje sa nesvesnim elementima svog bića, i tako izbegava svoju sudbinu, a to je da stvori više svesnog u svom životu.

Koliko možemo uočiti, jedina svrha ljudskog postojanja jeste da stvori svetlo u tami pukog bivstvovanja. Čak se može pretpostaviti da nesvesno utiče na nas, tako da poveća u našem svesnom uticaj nesvesnog."

(BalkansPress / Bizlife)

Scroll to top