BalkansPress

Dobro došli!

U nastavku pročitajte da liste na pravom putu kao roditelj.

Roditeljstvo je najlepši, ali i najteži zadatak kojim teži svako od nas.

Ali u današnje vreme, roditelji se često brinu da li odgajaju dobro svoju decu i imaju više standarde.

Na tom putub lako upadaju zamke,  upoređujući se s drugim roditeljima ili traže spoljašnje znakove svog uspeha.

Nadene van der Linden, klinički psiholog i autorka knjige "Tales from the Parenting Trenches: a clinical psychologist vs motherhood", objasnila je za portal Motherly pravila dobrog roditeljstva.

 

Dete pokazuje različite emocije pred vama

Možda vam ponekad izgleda da nema potrebe da dete izražava sve emocije pred vama, ali njegova sposobnost da izrazi ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se oseća sigurno.

Gledajte da izbegnete da se dete zatvara i ne ometajte izražavanje njegovih osećanja. Umesto toga, obratite pažnju i budite zahvalne zbog toga.

"Videla sam kako si udarao u zid i da si bio veoma ljut. A ti si mi rekao da je to zato što ti tvoja sestra nije dopustila da se igraš", ovom rečenicom pokazujete detetu da možete da podnesete i razumete njegove osećanja.

Dolazi kod vas kad se povredi ili ima neki problem

Na taj način ste osigurali sigurnu luku u koju dete dolazi kada mu treba pomoć.

Slušanje njegovih problema, bilo da su mali ili veliki stvara divan i otvoren odnos između majke i deteta o stvarima koje su teške u životu i za koje treba pomoć oko rešavanja.

*FOTO: Shutterstock

Može da razgovara o mislima i osećanjima bez straha

Reč je o pozitivnom znaku prihvatanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvesno svojim ponašanjem ograničavaju komunikaciju sa svojim detetom. To rade kada  preterano reaguju na misli ili osećanja koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja.

Drugi roditelji su toliko krhki da ih deca žele da ih opterećuju svojim mislima i osećajima.

 

Zabrinuta sam kad roditelj kaže: "Moje dete je moja stena". Roditelji su stene, a deca to nikad ne bi trebalo da budu. Možete podržati misli i osećaje deteta bez obzira na ko ste. Ako vam je potrebna dodatna podrška, uradite to s odraslom osobom, ali ne s detetom.

Povratna informacija nije kritična ili ne označava dete

Dobri roditelji izbegavaju oznake poput "loš", zao", "pohlepan" i "lenj". Ako je vaše dete pojelo sav čokoladni keks i nije podelilo sa drugima, dobra mama će se ukazati na ponašanje.

*FOTO: Shutterstock

"Pojeo si keks, a da nisi podelio sa sestrom i bratom. Kako misliš da bi se mogao iskupiti svojoj porodici?". Ovo je puno drugačije od rečenice: "Ti si pohlepna devojčica. Idi u svoju sobu".

Podstičete detetove interese i talente

Razvijanjem interesa i talenata dete razvija veštine i postiže rezultate. Divno je napredovati u nečemu što volite. Ponekad, roditelj upravlja detetovim interesom kako bi ispunio svoje snove i potrebe, a to nikako nije dobro.

Takvi postupci mogu da dovedu do toga da se dete oseća neuspešno. Takođe, deca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

 

Stvarate granice kako bi dete bilo sigurno

Dobri roditelji će uvek usmeravati detetovo ponašanje postavljanjem granica i ograničenja.  Ako im ne postavljate granice i pravila, često će upadati u nevolju.

Granice pomažu da se osećaju voljeno i cenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice. Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema porodici.

PROČITAJTE: RUSKI PSIHOLOG: Evo kako svaka žena može od muškarca da napravi idealnog muža i oca!

Ispravljate svoje greške

Biti u stanju popravljati odnos s detetom znak je dobrog roditelja. Ne vičite na dete, već gledajte da razgovorom rešite situaciju, objašnjavajući da i vama treba pomoć oko svojih osećanja.

(BalkansPress / Izvor: Stil/Miss.24.sata.hr)

Scroll to top