BalkansPress

Dobro došli!

“Promeni svoje misli i tvoj život će se promeniti” – Neko vrlo pametan

Ovo je jedan od meni najdražih citata. Ne znam ko ga je izrekao jer postoji veliki broj njih uz koje se ove reči vežu. No, ko bio da bio, slažem se u potpunosti. Pre nekoliko godina je Dr Wayne Dyer je objavio knjigu sa ovim naslovom gde komentariše stihove koje je napisao Lao-tzu. Možete i videti njegovo predavanje na YouTubeu.

Nakon što je pročitao, prostudirao i meditirao na stihove bezvremenske knjige Tao te Ching, Dr Dyer je zaključio da je ukus svih stihova koje je napisao mudrac drevne Kine upravo ovaj naslov teksta. Promenite svoje misli i menjate svoj život. Nadam se na bolje.

Izuzetno je važno naglasiti da ove reči moraju dopreti do nas i da je to jedini način da promenimo život na bolje. Možete se više truditi i trčati kilometar duže, jesti zdraviju hranu, čitati više knjiga, zabavljati se bolje, sve uzalud. Naše misli kreiraju naš život. Ako nešto ne štima u tom našem pokušaju da stvorimo dobru dramu od života, menjajmo.

Koliko je važno kontrolisati um iz kojeg lepršaju podivljale misli kaže i Bhagavad Gita: “Onome ko je ovladao umom, um je najbolji prijatelj, ali onome ko to nije učinio, um će ostati najveći neprijatelj.” Nedvosmisleno je da je to težak posao. A šta nije na ovome svetu? Ali samo onaj ko uspe u tom naumu dostiže Tao, Nirvanu, Raj ili biva s Bogom osobno.

 

 

Jedan zanimljiv pokret je nastao početkom devetnaestog veka u Sjedinjenim Državama Amerike. Danas se naziva Pokret Nove Misli (New Thought movement). Veliki broj mladih amerikanaca su pokušavali na razne načine doseći uspeh u životu. Neki su tragali za zlatom i osvajali divlje prerije, a drugi su kroz slobodne verske grupe tragali za nečim večnijim. Američki transcedentalisti, poput Thoreaua i Emersona su bili pripadnici te nove misli. Neki od postulata koje su sledili ti mislioci su:

  • Vrhovna inteligencija ili Bog je svepristutna
  • Duh je konačna stvarnost
  • Božanska misao nas vodi ka dobrome
  • Sve bolesti imaju izvor u mislima
  • Ispravno mišljenje ima isceljući učinak

Početkom dvadesetog veka, William Walker Atkinson je skovao izraz Zakon Privlačenja koji tek sada, nakon jednog veka, postaje opšteprihvaćen kao jedan od temeljnih zakona kako funkcioniše svet.

U sveopštoj gužvi informacija lako je zaboraviti ono što je bitno. Imamo um kao vrhunski alat za kontrolu naših misli, i inteligenciju koja obuzdava um. Otac moderne zapadne filozofije, Rene Descartes je izrekao poznate reči: Mislim, dakle postojim. Naglašavajući jedinstvenost svakog ljudskog bića kroz misli koje nas kreiraju.

Još jedna od poznatih uzrečica nam kaže da je život sačinjen od 10% što se nama desi i 90% kako mi reagiramo na to. Svaka reakcija je posledica misli koje smo stvorili i šteta je kada svesno uništavamo vlastiti život. Sve što nas prati u životu, od neuspešnih veza i propalih dijeta, samo je posledica naših misli.

Mi smo zarobljenici vlastiti misli. Oslobodimo ih svesnim naporom uz malu pomoć duše i prijatelja.

 

(Izvor: dharma-spirit.blogspot.com | Piše: Nevena Ilak)

Scroll to top