BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici sa Instituta za bolesti srca pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog udara i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon s*ksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja bili u pitanju muškarci.

Rezultati su predstavljeni na skupu Američkog udruženja za srce, prenosi BBC. Glavni autor studije kaže da se radi o prvom istraživanju o uticaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

Zastoj rada srca je iznenadni gubitak srčane sposobnosti da “pumpa” krv, a osoba koju pogodi gubi svest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje. 

  

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži. Poznato je da seks može doprineti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala. Po istraživanju doktora Čuga i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca.

Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovečni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti.

U studiji se takođe pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta iako su događaju svedočili njihovi partneri. 

“Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da posmatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, nezavisno o okolnostima u kojima se nalaze”, rekao je Čug.

Scroll to top