BalkansPress

Dobro došli!

Sledeći put kada budete otišli na pumpu da napunite rezervoar budite veoma pažljivi.

Pokreti koje vozač pravi kada izlazi iz auta proizvodi statički elektricitet koji može da dovede do pojave varnica i tako izazove požar.

Tokom zime, poslednje o čemu vozači razmišljaju kada idu da napune rezervorar jeste opasnost od požara i eksplozije. Zapravo, ono što ne znaju jeste da je to period kada ima najviše požara na benzinskim pumpama.

 

- Dolazi do statičkog pražnjenja iz tela u metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi postoji mogućnost da dođe do varničenja. Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice, rekao je Skot Burs, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu.

PROČITAJTE: 100.000 vozila od 5. jula NEĆE PROĆI TEHNIČKI: Evo koje su cene katalizatora i zašto su na meti lopova!

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izveštaj o 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanim statičkim elektricitetom. On ističe da je verovatno broj takvih slučajeva znatno veći, ali da nisu svi prijavljeni. Sitna varničenja jesu česta, ali su pravi požari uzrokovani njima zaista retki.

- Kako da izbegnete požar na pumpi? Srećom postoji jednostavno rešenje. Kada izađete iz vozila potrudite se da dodirnete metalni deo vozila pre nego dođete do rezervoara. To će sa vas skinuti sav električni naboj koji ste možda stvorili, objasnio je Skot.

Scroll to top