BalkansPress

Dobro došli!

ĐENOVA je prelepa luka u Ligurijskom moru, rodni grad moreplovca Kristofera Kolumba i virtuoza na violini Nikoloa Paganinija, što su već dovoljno dobri razlozi da se poseti ovaj grad.

Kada se uzme u obzir i da u Đenovi igra najstariji italijanski fudbalski klub i da je ovde izmišljen pesto, dileme nema - ovaj grad na severu Italije obavezno treba posetiti, bar na jedan dan.

 

10.00

Ulica Garibaldi naziva se i u Strada nuova, i to je polazna tačka ili glavna štrafta. Osim šopingovanja, možete i da razgledate stare vile iz 16. veka, lepe palate, muzeje i ostale građevine koje je izgradila trgovina. Ovde su živele najbogatije porodice, pa treba obratiti pažnju na palate Roso (unutra su slike Dajka i Veronezea), Bjanko (slike Karavađa i Rubensa) i Tursi (čuvaju se violine Paganinija i Kolumbove kosti).

11.00

Za razliku od ostalih slavnih pomorskih republika, u Đenovi luka i dalje radi punom parom. Pjaca Ferari je glavni trg, a popločane uske uličice u okolini su divno mesto da se turista "izgubi". Ovde su picerije, vinski podrumi, butici, baroci... Kolumbo je, inače, rođen u Vija di Porta Soprana.

12.00

Akvarijum u Đenovi je legendaran, a važi za najveći u Evropi. Ovde živi 400 vrsta životinja, a jedinstven je po arktičkim životinjama.

13.00

Slavna prošlost Đenove, koja je gospodarila morima, može se videti u Pomorskom muzeju, gde se čuvaju originalni aparati za navigaciju i modeli brodova. Poseban deo je namenjen američkim imigrantima, a pošto se nalazi u luci, ispred je i podmornica, kao i velika galija koja je atrakcija za decu.

 

14.00

Šoping je u Italiji obavezan, a butici pristojnih cena nalaze se u arkadi "20. septembar". Blizu je i Merkato orijentale, gde se prodaju sveže voće, sir, pasta, masline i još mnogo toga.

15.00

Palaco dukale je mesto odkle su duždevi vladali u Srednjem veku. Sada je to kompleks restorana, radnji i galerija, a blizu je i pijaca Mateoti na kojoj se može jeftino jesti.

16.00

Ljubitelji kupanja treba da uskoče u autobus broj 15 ili sednu u voz i odu do Kvatra, Kvinta ili Nervija, gde se nalaze plaže.

17.00

Portofino i Činkve tere nisu daleko, pa ne treba propustiti priliku da se vide ova najlepša mediteranska sela. U Portofinu u hotelu "Splendid" je Ričard Barton zaprosio Elizabet Tejlor, a svaki kafe nudi savršen pogled na more.

18.00

Korzo Italija vodi do Bokadeze, malog ribarskog naselja gde prelep zalazak sunca. Ovde treba večerati. Poslovica kaže, da ko jede minestrone, "vratiće se u Đenovu". Najbolji restoran je "Zeferino", gde je Frenk Sinatra jeo pesto.

 

(Izvor: Vecernje novosti.rs)

Scroll to top