BalkansPress

Dobro došli!

"Senke nad Balkanom" su završene, nove ćemo čekati bar godinu dana, a u međuvremenu nam neće biti dosadno jer je najavljeno još nekoliko novih domaćih hit serija koje imaju ambiciju da "uzburkaju Srbiju", "daju novi osvrt na istoriju", "pomere standarde domaće produkcije"... Međutim, izgleda da autori tih pretencioznih ostvarenja nisu na vreme shvatili šta Dragan Bjelogrlić radi.

 

Da, Bjela je kriv, jer, posle njegovih "Senki nad Balkanom" ništa nije isto.

Lepo smo se privikli da se bar jednom godišnje obnovimo "Bolji život" i da promenimo kanal kad krene špica za "Selo gori...". Kritikujemo "Game of Thrones", a za domaće serije čuvamo opravdanja da je bolje jednostavna, a dobra, ljudska priča, nego besna produkcija i da nema veze što sve to izgleda jadno, ipak je snimano u Srbijici.

I srećni smo kad u nekoj epizodi ulovimo bar jednu dobru foru, ali neki ozbiljniji umni i emotivni angažman i ne očekujemo, pa serije su tu da malo ubijemo vreme, zar ne? Puni smo razumevanja za dobre glumce prinuđene da troše svoj talenat na loše serije i za mlade koji su bar lepi i mladi, mada izgledaju kao da probaju školsku predstavu.

Pomirili smo se s tim da je previše od domaće kinematografije očekivati seriju svetskog kalibra.

 

I onda dođe Bjelogrlić sa "Senkama nad Balkanom" da nam pokaže da serija koja izgleda "svetski" zapravo može da bude snimljena i u Srbiji. S jakom pričom koja nas angažuje na svim nivoima, toliko da smo posle svake epizode spremni da kopamo po netu da bismo saznali ko je misteriozna Marija Oršić ili šta zapravo znači to Crno sunce.

S dijalozima zbog kojih nemamo transfer blama. S glumačkom ekipom koja ozbiljno pristupa svojim ulogama - bilo da su već u vrhu domaće scene ili su nova lica koja tek treba da zablistaju. Sa dinamikom i produkcijom koja nas držim napetim tokom cele epizode, a na kraju nam daju razlog da jedva čekamo da i sledeću nedelju veče provedemo pred TV-om. A u međuvremenu ne zaboravimo šta smo gledali, budući da se od epizode do epizode raspravlja o istorijskoj verodostojnosti, simbolima koji se pojavljuju, glumcima koji su briljirali...

Da, Bjela je kriv i što je pokrenuo publiku na diskusiju, naučio je da misli i dok gleda seriju i što ju je tako razmazio, pa joj sad ništa nije dovoljno dobro.

 

"Ubice mog oca", koje su prošle godine svi hvalili, u drugoj sezoni su "previše spore", azbog Vuka Kostića imamo "transfer blama". Nova serija "Pet" je mlaka pegla, doduše s potencijalom, a željno iščekivan povratak Gale Videnović nije izazvao baš neki aplauz.

Najpompeznije najavljivana serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" ispostavila se kao potpuni promašaj, ljudi ne samo da uopšte nisu impresionirani, već su je na startu proglasili sramotom. Prikazana je samo jedna epizoda, a na društvenim mrežama je usaglašeno odjeknulo jedno veliko "NE" za "Nemanjiće" - zbog banalnih dijaloga, jadne produkcije, loše glume, praznjikavog scenarija, i žali bože tih para koje su uložene.

Pitanje je da li bi reakcije bile iste da je emitovana posle, recimo, "Porodičnog blaga" ili "Ranjenog orla".

Da, Bjela je kriv i što je sad jasno da kod domaće publike ne prolazi samo jeftin humor i laki ljubići i što je "uništio" gomilu domaćih serija naučivši nas da ne tolerišemo propuste i površnost. I hvala mu na tome. Nadamo se da će na druge delovati podsticajno.

(BalkansPress / Noizz.rs)

Scroll to top