BalkansPress

Dobro došli!

Večeras očekujemo nastavak serije "Nemanjići".

 

U ovom ostvarenju u prvim epizodima veliki akcenat biće na Evdokiji, prvoj supruzi Stefana Nemanjića, kasnije Prvovenčanog, srednjeg sina velikog župana Stefana Nemanje. Ova uloga pripala je lepoj glumici Jeleni Gavrilović, a kako je ona odgovrila na zadatak da prenese lik hrabre, slobodne, pametne i lepe vizantijske princeze videćemo u danima pred nama.

Stefan je ostao upamćen kao mudar državnik i obazriv vojskovođa, ali i vrstan diplomata koji je uvek razmišljao korak unapred i za svoju državu donosio najbolje odluke - one koje su mogle i teritorijalno i politički da je unaprede. Uprkos tome što je za Vizantiju Srbija i dalje imala epitet "varvarske", ona je uz njegovu vladavinu polako, ali sigurno postajala faktor na koji je bilo neophodno računati. 

Brak mladog Stefana sa princezom Evdokijom trebalo je samo da učvrsti poziciju države, a ona je došla upravo iz moćne Vizantije - bila je bratanica aktuelnog cara Isaka Drugog Anđela i ćerka potonjeg cara Aleksija Trećeg. No, bio je to samo prvi u nizu njegovih brakova koji je bio deo svojevrsne političke igre, ali intrigantniji od ostalih - jer je ova prva strana princeza upamćena kao "grešna" i "neposlušna", a njihov odnos imao je sraman kraj...

Dok je Nemanja vladao državom, Evdokija je bila povučena i neprimetna žena koja nije pokušavala da se meša u poslove države i mudro je stajala po strani, međutim jednom kada je postala velika županka i kada je njen suprug stupio na čelo zemlje - ona je rešila da ne odustane od svog prava da učestvuje u vladanju. Zabeleženo je da su Srbi morali da pristanu da Evdokija bude učesnica najviše vlasti u Raškoj kao što su bile avguste u Vizantiji.

Odnos Evdokije i Stefana u početku bio je miran i doneo je srećne i blagorodne godine - ona mu je podarila i četvoro dece, sinove Radoslava, Predislava i Vladislava, i ćerku Komninu. Princezi žive naravi u upečatljivog lika trebalo je izvesno vreme da se navikne na skromne uslove u Srbiji, koja je tada još uvek pošteno kaskala za Vizantijom - nije bilo luksuza na dvoru, raskošnog nameštaja, pa čak ni kupatila. Zanimljivo je da je upravo ona odigrala ključnu ulogu u vaspitanju dece, a posebno snažan uticaj imala je na sina Radoslava, koji je pod njenim patronatom odrastao u čovek koji se osećao više kao Grk nego kao Srbin.

 

U godinama koje će doći njihov brak je bio sve klimaviji i turbulentniji - Evdokija je privlačila mušku pažnju više nego što se to Stefanu dopadalo, a i on sam uživao je prekomerno u društvu drugih žena i bio sklon neverstvu. Srčana princeza mu je to jako zamerala, tvrdeći i da previše pije i da je zapostavlja. Neminovno - došlo je do kraha braka, iako se istorijski izvori razilaze, pa precizan uzrok niko ne zna.

Pojedini izvori ukazuju da je rastanaka usledio jer je Stefan Evdokiju uhvatio u neverstvu, pa naredio da joj se skinu haljine, i nagu, samo u košulji, oterao je iz Srbije. No, tu su i zapisi da je njihovom braku došao kraj jer je princeza obolela od šuge, pa ju je župan oterao u strahu da se i sam ne zarazi. Epilog je svakako isti - bila je Evdokija prva žena Nemanjića koja je oterana iz Srbije, i njihov brak dug deset godina razrešila je carigradska crkva, a zanimljivo je da ohridski arhiepiskop Homatijan zabeležio da je Stefan danima duboko patio zbog sramote koju mu je Evdekija nanela, a i reči koje je sam župan, kasnije i kralj, zapisao svedoče da je neverstvo ostavilo traga na njegovom srcu.

Stefan PrvovenačmniFreska iz manastirske crkve u Mileševi

*Foto: Wikipedia / Stefan Prvovenčani / Freska iz manastirske crkve u Mileševi

"Časna žena u domu muža svoga draža je od svakoga bisera i dragoga kamena", reči su prvog srpskog kralja.

Ipak, krucijalni razlog zašto ovaj brak nije opstao bio je, kao i njegov nastanak, političke prirode. U to doba Stefan je na kratko bio zbačen sa vlasti od strane brata Vukana koji se oslanjao na Mađare i katoličke krugove, pa je želeo da se i sam okrene zapadu, a najveću žrtvu podnela je tu Evdokija. Ona mu više nije bila potrebna, jer su ugled i moć Vizantije naglo opadali i princeza s Bosfora bila je samo smetnja za nove odnose sa Latinima.

Evdokija je posle ovog braka, imala još dva, međutim ne srećnija. Ona se udala za Aleksija V Duku Murzulufa, svog rođaka i bivšeg cara koji se oštro sukobio sa njenim ocem, po čijem je naređenju i oslepljen. Evdokija je bila očajna i besna, dok je otac na njene uvrede odgovarao da je bestidna i da treba da se stidi svojih raskalašnih ljubavi. Na kraju - njenog muža ubili su Latini, a ona se udala i treći put - za Lava Zgura, gospodara Nauplije, Argosa i Korinta. No, i on je ubrzo poginuo, a ona je nakon toga otišla u Malu Aziju svojoj sestri Ani.

Stefan se takođe posle braka sa Evdokijom ženio još dva puta.

(BalknsPress / Žena blic.rs)

Scroll to top