Jedan od najomiljenijih srpskih glumaca Josif Tatić preminuo je pre šest godina, sasvim iznenada, u snu...

Tatić je rođen 13. aprila 1946. godine u Novom Sadu. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a potom i sa velikim uspehom svoj talenat je pokazivao u svim sferama glumačke umetnosti. U četrdeset godina profesionalne karijere, od milošte zvani Tale, sve vreme je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je ostvario više od četrdeset uloga svih žanrova.

 

Na daskama koje život znače oprobao se u raznolikom repertoaru često glumeći ekscentrika, dok je u privatnom životu obožavao sasvim obične stvari. Voleo je pecanje, u mladosti je trenirao boks, ali je od profesionalne bokserske karijere odustao posle treće borbe i prvog nokauta.

Najčuveniji je po ulozi druga Jataganca u seriji 'Bolji život

*Foto: Printscreen / Najčuveniji je po ulozi druga Jataganca u seriji "Bolji život"

Prema sopstvenom priznanju, čuveni Jataganac iz serije Bolji život, godinama je pokušavao da ostavi alkohol i cigarete, koji su mu zadavali mnogo zdravstvenih muka. Ipak, brak s drugom suprugom Bebom uveo ga je u mirniju životnu fazu. Dok je iz prethodnog braka već imao ćerku Jelisavetu, u pedeset sedmoj godini dobio je i drugu naslednicu Hristinu koja ga je u potpunosti preporodila.

Pre deset godina ona je pred kamerama emisije TV Lica kao sav normalan svet, govorila o zajedničkom gledanju fudbala dok je tata čuva, kakav je njen tata glumac, ali i o tome kako se zaprepastila, prenerazila i iznenadila kada ga je prvi put gledala u pozorištu.

 

- Mladost ko mladost... Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i... Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino - izjavio je Tatić u jednom od retkih intervjua u pomenutoj emisiji, tvrdeći da razgovore s novinarima doživljava kao odlazak kod zubara.

S druge stane, nikada nije krio da voli kafanu, a boem je postao družeći se sa jednim piscem i advokatom. Osim sa alkoholom i cigaretama, imao je problema i s kilogramima, što takođe nije krio od javnosti.

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće... A to se najviše taloži. Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica - govorio je čuveni Tale čija je smrt rastužila i rasplakala njegove brojne kolege, naročito one koji su igrali sa njim u nekima od preko sedamdeset filmova, koliko ih je snimio.

(BalkansPress / Espreso.rs)

Scroll to top