Scenarista Siniša Pavić se već nekoliko godina zalaže da avanture Gige Moravca i Emilije budu digitalizovane, a njegovu ideju podržava i Svetlana Ceca Bojković.

U prvim danima januara pre 32 godine emitovana je prva epizoda televizijske serije „Bolji život“, a gledamo je nakon manje od godinu dana ponovo u ko zna kojoj reprizi u prepodnevnom terminu na Radio-televiziji Srbije. Međutim, kako bi Javni servis nastavio da je prikazuje i za 50 godina, potrebna je njena digitalizacija.

PROČITAJTE: Ko kupuje srpske kuće po Leskovcu: Za jednu nekretninu iskeširaju po 160.000 evra

- Bilo bi lepo da se to uradi. „Bolji život“ je stvarno fenomen, nijedna serija nije imala toliko repriza. Bila je odraz tog vremena u kojem smo živeli, koje je bilo mnogo bolje. Bez obzira na to koje je probleme nosilo, bilo je mnogo čednije i naivnije nego ovo vreme u kojem danas živimo - kaže Svetlana Ceca Bojković.

 

Loše stanje kopije „Boljeg života“ primetili su i kritičari u Hrvatskoj nakon prikazivanja.

- Sjajna serija, ali je slika posivela i isprana - pisale su naše komšije.

*Foto: Printscreen

Scenarista „Boljeg života“ Siniša Pavić, kako saznajemo, već tri godine zalaže se da avanture Popadića budu digitalizovane. On je u intervjuu za Kurir u stilu svojih junaka prokomentarisao novu reprizu.

- RTS je vlasnik prava na seriju i može da je reprizira. Nemam mogućnost da se mešam. Moja autorska prava se uvažavaju, a ostalo je stvar obzira. To može da se očekuje, ali ne možete da zahtevate - rekao je Pavić.

On je objasnio i fenomen svog uspeha.

 

- Niko tu nije šmirao, radio „tezgu“, kao da su znali da će to neko gledati i kad oni ne budu živi. Serija omogućava glumcu da živi i da pokaže da li je osrednji ili veliki. Ko god s takvom svešću uđe u posao, dokaže se. Na početku snimanja niko od njih nije znao kako će se njegov lik razvijati, samo sam ja to znao. Snimanje smo započeli s napisanih šest epizoda, a emitovanje sa 14. Onaj ko je prihvatio ulogu nije znao šta će biti, ali su procenili vredi li učestvovati. Kao kad čitate knjigu, pa u prvih 15, 20 strana znate kako će dalje teći, tako i prva epizoda serije pokazuje njene mane i vrline - objasnio je Pavić.

U Srbiji trenutno Kinoteka digitalizuje kultne jugoslovenske filmove, a od daljeg propadanja hitno moramo spasti i „Bolji život“. 

I Hrvati ga vole

*POPULARNIJI OD „SULEJMANA“

Kultna serija „Bolji život“ tokom prikazivanja u Hrvatskoj ugrozila je ogromnu popularnost turske serije „Sulejman Veličanstveni“. U veoma kratkom roku reprizirana je pet puta. Ostvarenje Siniše Pavića udvostručilo je gledanost Doma TV, na kojoj je počelo prikazivanje serije koja je snimana i premijerno emitovana od 1987. do 1991.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top