Predstavnici Srbije na 63. „Evrosongu“ u Lisabonu , Sanja Ilić i grupa „Balkanika“ plasirali su se večeras u finale ovog muzičkog takmičenja s pesmom „Nova deca“. Osim naše zemlje, u završnici takmičenja nastupiće Moldavija, Mađarska, Ukrajina, Švedska, Australija, Norveška, Danska, Slovenija i Holandija.

Naši predstavnici su u drugom polufinalu najveće evropske muzičke manifestacije u „Altis areni“ oduševili publiku koja ih je sa scene ispratila gromoglasnim aplauzima. Kompozicija sa snažnom emocijom i porukom o lepšem i boljem svetu, u izvođenju sjajnih vokala, Danice Krstić, Ive Banićević, Nevene Paripović i Mladena Lukića, nije mogla da prođe nezapaženo.

 

U odnosu na nacionalni izbor, „Balkanika“ je unela novine za evrovizijski nastup, izmenjen je aranžman pesme kao i koreografija. 

Norvešku je predstavaljao Aleksandar Ribak koji je svojoj zermlji doneo pobedu na „Evrosongu“ 2009. u Moskvi . Ukoliko ponovo trijumfuje, biće uz irskog pevača Dzonija Logana jedini izvođač kome je to dva puta pošlo za rukom. Norvežanin beloruskog porekla večeras je imao čast da otpeva 1.500 pesmu u istoriji „Evrosonga“.

SKANDAL CRNOGORSKOG PREDSTAVNIKA - Crnogorski predstavnik Vanja Radovanović neće ostati upamćen po pesmi, već po skandaloznoj izjavi na račun slepe i gluve dece kada je pokušao da bude „duhovit“ i ispriča vic. To je izazvalo veliku osudu na društvenim mrežama a član saveta RTCG Milan Radović predložio je menadžmentu televizije da otkaže nastup i diskvalifikuje Radovanovića. On se, ipak, takmičio ali se nije plasirao u finale.

Boje Rusije je branila Julija Samojlova s emotivnom baladom „I want break“, ali na iznenađenje mnogih nije se plasirala u finale.

Talentovana pevačica, koja je zbog bolesti vezana za invalidska kolica, trebalo je prošle godine da predstavlja Rusiju na „Evrosongu“ ali su joj ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju jer je pevala na Krimu.

 

Finale „Pesme Evrovizije“ biće održano u subitu uveče kada će nastupiti po deset zemalja iz prvog i drugog polufinala, ali i predstavnici „velike petorke“ , Engleske, Italije, Španije, Francuske, Nemačke kao i domaćin Portugalija.

Scroll to top