BalkansPress

Dobro došli!

Izložba "Stanovanje - Housing" od 10. maja u Galeriji RTS predstavlja inovativne, neobične, inspirativne stambene objekte današnjice i nameće se kao jedna od važnih tačaka na ovogodišnjoj mapi Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA). Autor izložbe, prof. dr Aleksandar Keković je izdvojio najzanimljivija arhitektonska rešenja za stanovanje iz celog sveta, a na prvom mestu našla se neobična "drvena" zgrada koja je nikla u Kragujevcu.

 

1. N1 HOUSING

Kragujevac, Srbija

Studio: SIMOVIĆ - Petar i Marija Simović, 2016

N1 HOUSING - Kragujevac - Srbija

*N1 HOUSING - Kragujevac - Srbija Foto: BINA / Noizz.rs

Stambena zgrada za višeporodično stanovanje po nazivoma “N1 HOUSING“ u Karagujevcu predstavlja neobičan primer arhitekture u svakodnevnom gradskom okruženju kod nas. Autori primenom savremenog materijala koji imitira drvo, stvaraju utisak „drvene kuće“, koja asocira na narodno graditeljstvo, a sa otvorima na terasama, koji se pomeraju, dobija se efekat dinamičnoati i promenjivosti fasade.

2. PIANO HOUSE

Chisinau, Moldova

LINE Architects - Dmitry Petrov & Lana Face (Moldova), 2016

PIANO HOUSE - Kisnjev - Moldavija

*PIANO HOUSE - Kisnjev - Moldavija Foto: BINA / Noizz.rs

PIANO HOUSE, predstavlja primer atrijalne kuće – kuće orjentisane ka unurašnjem prostoru, odnosno dvorištu u kojem se nalazi bazen. Staklenim zidovima, koji mogu da se otvaraju, postiže se efekat prožimanja unutrašenjeg i spoljašnjeg prostora, odnosno prostor bazena i zelenog dvorišta postaju deo enterijera dnevnog boravka. Arhitektura ovog objekta je krajnje jednostavna sa izrazito svedenim koloritom.

 

3. HAUSSMANN STORIES

Paris, France

Chartier-Corbasson architects (France) - Thomas Corbasson, 2017

HAUSSMANN STORIES - Pariz - Francuska

*HAUSSMANN STORIES - Pariz - Francuska Foto: BINA / Noizz.rs

Objekat se arhitektonskim rešenjem na vešt i kreativan način nadovezuje na postojeći niz objekata, pri čemu su obeležja klasične arhitekture 19. veka, interpretirana u savremenom duhu. Naime, na savremenim panelima odštampani su elementi klasične arhitekture preuzeti sa susednog objekta, a dinamičnost fasade se postiže sa otvorima na fasadi koji se pomeraju. Ovo predstavlja lep primer uklapanja savremenog objekta u istorijsko okruženje nekog grada.

4. BRISE SOLEIL HOUSE

Valencia, Spain

RUBEN MUEDRA ESTUDIO DE ARQUITECTURA (Spain), 2017

BRISE SOLEIL HOUSE - Valensija - Spanija

*BRISE SOLEIL HOUSE - Valensija - Spanija Foto: BINA / Noizz.rs

Brise Soleil House predstavlja objekat jednostavne forme gde se elementima punog i praznog postiže celokupna oblikovanost objekta i to sa geometrijskom igrom trodimenzionalne površi, kao elemenata punog i staklenik otvora kao elemenata praznog čime se postiže efekat igre punog i praznog. Objekat je projektovan u kubističkom maniru sa dominantno belom bojom i razigranim vencem objekta.

 

5. VIA AT WEST 57TH STREET

Manhattan, New York, USA

BIG-Bjarke Ingels Group (Denmark, USA), 2016

VIA AT WEST 57TH STREET - New York - USA

*VIA AT WEST 57TH STREET - New York - USA Foto: BINA / Noizz.rs

Višespratna stambena zgrada VIA AT WEST 57 TH STREET predstavlja spoj evropske ivične blokovske izgradnje sa unutarblokovskim zelenilom i tipične višespratnice njujorškog Menhetna. Posmatrano iz daljine, stambeni kompleks podseća na skupinu stanova naslaganih po obroncima planine. Forma objekta vizuelno varira zavisno od ugla posmatranja, od piramide do staklene kule, kreirajući različite prostorne doživljaje kod posmatrača. Svojim dizajnom objekat uvodi novu tipološku strukturu u grad Njujork, koja se vešto stapa sa siluetama grada, izdvajajući se istovremeno iz ujednačene oblikovne mase, te svedoči odličnoj integraciji jednog novog i drugačijeg elementa u postojeće, ustaljeno gradsko tkivo.

6. LIGHT-HOUSE

Hsinchu County, Taiwan

Shen Ting Tseng Architects - Shen Ting Tseng (Taiwan), 2016

LIGHT-HOUSE - Hsinchu County - Taiwan

*LIGHT-HOUSE - Hsinchu County - Taiwan Foto: BINA / Noizz.rs

Inspirisan tajvanskim kućama terasastog tipa, stambeni blok Light-House predstavlja odgovor na savremenu interpretaciju ovog modela stanovanja, koja je izašla iz okvira tradicionalnih vrednosti. Primenjeni arhitektonski pristup predstavlja sintezu dva tradicionalna koncepta: „lian-dong“, koji opisuje kontinuitet stambenog bloka i „tou-tian“, koji se odnosi na terasaste kuće sa otvorenim, ravnim krovovima. U tradicionalnom smislu, termin „lian-dong“ opisuje povezivanje suseda unutar zajedništva, dok termin „tou-tian“ opisuje povezivanje čoveka sa prirodom.

(BalkansPress / Noizz.rs)

Scroll to top