BalkansPress

Dobro došli!

Srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras u 72. godini.

Proslavljeni srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je u večeras u Beogradu u 72. godini.Iza sebe je ostavo suprugu Milicu i dvoje dece. 

Rodio se 24. jula 1947. godine u Beogradu od oca Jevreja i majke Srpkinje. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

 

Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968., a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972. i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom - Mikijem Manojlovićem otišao iz pozorišta u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika Narodnog pozorišta. Pre toga bio je v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993., a od 2001. je bio vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti "Braća Karić". 

Bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989.

U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije - u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj - odigrao je 150 dramskih uloga, a snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog... Igrao je u predstavama "Faust 1 i 2", "Kir Janji", "Glembajevima", "Mletačkom trgovcu", "Supermarketu", "Skupu"...

Scroll to top