BalkansPress

Dobro došli!

TV serija "Koreni", po istoimenom romanu Dobrice Ćosića, počela je da se emituje večeras na RTS-u 1. Prva epizoda se tek završila, a reči hvale stižu sa svih strana - za potresan i pametan tekst, maestralnu glumu i simboliku kojom obiluje svaka scena i tiho se gradi tenzija među likovima.

Gledaoci su zastali i pred sjajnim Žarkom Lauševićem koji tumači glavni lik serije - Aćima Katića, centralnu figuru patrijahalne srpske porodice iz 19. veka, najbogatije u selu, ali koja živi u strahu od pustoši koju nedostatak potomstva donosi. Za njegovu glumu kažu da je vanzemaljska, neprevaziđena.

 

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga.

U mnoštvu motiva i tema, posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog oblikovanja sprskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijahalna despotija kao kult, uloga i položaj žena u porodici, kao i mnogi drugi...

Konflikt između Aćima i mlađeg sina, miljenika Vukašina, kada mu ovaj saopštava da će oženiti ćerku Aćimovog političkog neprijatelja ključna je scena prve epizode.

 

PROČITAJTE: SERGEJ HITNO PREVEZEN IZ POZORIŠTA U BOLNICU: Glumcu pozlilo nasred scene, izneli ga na nosilima!

Čežnju za naslednikom, svojevrsnu sramotu zbog nemanja dece i osećaj da time izdaje oca odlično je dočarao Igor Đorđević. Druga scena u kojoj ga vidimo, kada se sa puta vraća sa svojim slugom Tolom Dačićem (sjajni Nenad Jezdić), odmah je privukla pažnju gledalaca.

- Neko koti decu, neko koti dukate. Onaj Nebeski ne da da se deca mešaju sa dukatima. Oči im se kvare - odgovara Tola Đorđu kada mu ovaj prigovori kako on i njegova žena, sluge kod Katića, dobijaju četvrto dete.

- Rodiće se dete koje će da plače, pa će onda da se smeje, pa će onda da se ide sa mnom. E onda kad poraste, ima da krade tvoje kruške. Pa kad se zamomči, onda će da juri devojke po vrbacima, e pa onda svadba. E onda opet deca, pa kad umrem svi će da kažu "Tolini unuci" - nastavlja Tole.

 

PROČITAJTE: PROFESORKA MILA "MUČI" STUDENTE: Zbog ovog ispita mnogi ostaju "večiti studenti" ili napuštaju fakultet

Posle Luševića, Jezdić je izgovorio jedan od najupamćenijih citata iz ove epizode, spontan, prirodan i duhovit. Kada svog drugog blizanca donosi na podoj, on mu se obraća i kaže "Lopove tatin. Šta ti njemu sisu kradeš".

Uloge tumače još i Sloboda Mićalović (Simka Katić), Radovan Vujović (Vukašin Katić), Dara Džokić (Milunka), Goran Šušljik (Nikola). Seriju je režirao Ivan Živković, a Đorđe Milosavljević je autor scenarija.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top