BalkansPress

Dobro došli!

Srpskom glumcu Milošu Bikoviću, gradonačelniku glavnog grada Hrvatske Milanu Bandiću, predsedniku Saveta ministara Libana Žoržu Šabanu i nizu drugih uručene su državne nagrade Rusije na Dan narodnog jedinstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je srpskom glumcu Milošu Bikoviću rusku državnu nagradu Medalju Puškina.

Nagrada je uručena na svečanom prijemu, organizovanom povodom Dana narodnog jedinstva, u Velikom kremaljskom dvorcu.

Medalja Puškina ustanovljena je 1999. godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti kulture, prosvetiteljstva, književnosti i umetnosti, za veliku ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa, za zbližavanje kultura i nacija.

 

Biković se na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Putinu i čestitao Dan narodnog jedinstva.

Putin na ovaj praznik tradicionalno uručuje priznanja za doprinos u jačanju jedinstva ruske nacije, a nagrade dobijaju i strani državljani za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima, očuvanju i promociji ruskog jezika u inostranstvu.

Na ovogodišnjoj svečanosti biće dodeljeno ukupno 11 nagrada, pet Ordena prijateljstva i šest Medalja Puškina.

Sa prostora Balkana ove godine je Ordenom prijateljstva odlikovan i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ceremonija dodele nagrada održava se u Andrejevskoj sali Kremaljskog dvorca, a svečanosti prisustvuju brojne zvanice iz društveno-političkog, kulturnog, naučnog i religijskog života Rusije i inostranstva.

Dan narodnog jedinstva obeležava se 4. novembra od 2005. godine. Ovaj datum praznuje se kao pomen na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici predvođeni Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Istorijski ovaj praznik je povezan sa krajem smutnih vremena u Rusiji u 17. veku.

 

Putin je u svom obraćanju istakao da za Rusiju visoki ideali patriotizma imaju posebnu vrednost, na njima je, kako je dodao, zasnovana nepobediva snaga ruskog naroda, koja je više puta iznenađivala i oduševljavala svet.

„Osećaj patriotizma je važan deo opštenacionalne kulture, srž našeg genetskog sećanja“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je istakao da Dan narodnog jedinstva ima pre svega istorijski, moralni i duhovni značaj.

„On označava vernost otadžbini, spremnost na zaštitu, na rad na njenom prosperitetu“, rekao je Putin. 

Scroll to top