BalkansPress

Dobro došli!

Jugoslovenska kinematografija bogata je veoma uspešnim filmovima koji su punili bioskopske sale i oduševljavali gledaoce širom naše zemlje.

Kvalitetni domaći filmovi i dalje su neverovatno popularni bez obzira na to koliko su stari.

Veliki broj filmova datira iz osamdesetih godina, ali njihova popularnost je i dalje ista kao i na početku. Poznati citati, legendarni glumci i nezaboravne scene i dalje se bezbroj puta ponavljaju.

 

Ovo su neki od najgledanijh jugoslovenskih filmova.

1. Valter brani Sarajevo

Ovaj film je jedan od najgledanijih svih vremena. Film govori o nemačkim vojskama u povlačenju očajnički treba gorivo.

Valter, kog igra Velimir Bata Živojinović, je zagonetni i harizmatični vođa pokreta otpora može ugroziti njihove zalihe. Nemci smišljaju lukav plan da uklone tu prepreku.

2. Bitka na Neretvi

Bitka na Neretvi je najspektakularniji, najskuplji i najgledaniji film s ovih prostora. U bioskopu u više od osamdeset zemalja sveta ga je gledalo oko 350 miliona ljudi.

Snimao se 18 meseci, tokom snimanja navodno je ispucano 800.000 metaka, a glumile su internacionalne zvezde – Orson Vels, Jul Briner, Franko Nero.

 

3. Tesna koža

Ovaj film snimljen je 1982. godine u bivšoj Jugoslaviji prema scenariju Siniše Pavića u režiji Miće Miloševića. Glavne uloge tumače Nikola Simić koji igra večitog mlađeg referenta Dimitrija Pantića i Milan Gutović u ulozi njegovog direktora Srećka Šojića.

Ova komedija postigla je veliku popularnost i imala je ogromnu gledanost širom bivše Jugoslavije, a samo u Beogradu imao je 505.000 gledalaca. „Tesna koža“ imala je još tri nastavka koji su takođe bili veoma popularni.

4. Ko to tamo peva

Gotovo da ne postoji osoba koja nije gledala film o čuvenom autobusu firme Krstić koji putuje za Beograd.

Ovaj legendarni film Slobodana Šijana predstavlja spoj ratne nostalgije i sjajnog humora. Neverovatna glumačka ekipa učinila je ovaj film nezaboravnim, a među njima su Pavle Vuisić, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Aleksandar Berček.

 

5. Maratonci trče počasni krug

Legendarni film Slobodana Šijana iz 1982. godine, prati porodicu Topalović i njihov grobarski biznis.

Ova „muška“ porodica upada u mnogobrojne probleme, a spremni su na sve kako bi te prepreke prešli. Likovi i rečenice iz ovog filma ostaće zauvek upamćeni.

6. Balkanski špijun

Jedan od najpoznatijih i najpopularnjih filmova je „Balkanski špijun“ iz 1984. godine, a nastao je na osnovu istoimenog pozorišnog komada Dušana Kovačevića.

Priča prati Iliju Čvorovića koji je izašao iz zatvora jer je bio zatvoren kao politički zatvorenik. Ovaj film smatra se jednim od najboljih filmova u jugoslovenskoj kinematografijidvadesetog veka.

 

7. Žikina dinastija

Bioskopske dvorane osamdesetih godina punili su filmovi čija su tema porodični odnosi, odnosi direktora i zaposlenih, kao i tinejdžerske zavrzlame, predstavljene kroz humor.

Jedan od kultnih filmskih serijala domaće komedije svakako je ciklus filmova „Lude godine“ scenariste i reditelja Zorana Čalića. „Žikina dinastija“ je sedmi deo ovog ciklusa i bio je neverovatno popularan u bioskopima.

8. Hajde da se volimo 2

Jugoslovenski film sa Lepom Brenom u glavnoj ulozi iz 1989. godine u režiji Stanka Crnobrnje zabeležio je rekordnu gledanost u bioskopima širom tadašnje Jugoslavije od preko 1.200.000 gledalaca.

 

9. Mi nismo anđeli

Ova komedija iz 1992. godine reditelja Srđana Dragojevića po broju prodatih bioskopskih ulaznica spada u najuspešnije ikada snimljene filmove u Srbiji i smatra se kultnim.

Zanimljivo je da je ovim filmom Dragojević debitovao kao scenarista i reditelj i proslavio se.

10. Zona Zamfirova

Film Zdravka Šotre iz 2002. godine je najgledaniji srpski film ikada sa više od 1.200.000 gledalaca u srpskim bioskopima.

Ovaj film je zamišljen veoma ambiciozno, a gledanošću i zaradom prevazišao sva očekivanja. „Zona Zamfirova“ snimljena je po istoimenom delu Stevana Sremca iz 1907. godine.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top