BalkansPress

Dobro došli!

Umetnik Milorad – Mića Stajčić usudio se na jedan veoma hrabar korak kada je na izložbi u Prištini prvi put prikazao obradu slike “Kosovka devojka” na kojoj su akteri slike obučeni u albansku nošnju.

On kaže da je tom slikom želeo da “isprovocira i Srbe i Albance” i da ih natera na razmišljanje. I uspeo je, naravno. Niko ko je video ovu sliku nije ostao ravnodušan, a komentari… Možete i zamisliti.

 

 

– Slika “Kosovka devojka” je jedan od simbola i ikona srpstva. Kosovo se uvek predstavlja kao kolevka i srce Srbije, a ja sam razmišljao zašto je to tako. U realnosti kad god čujem reč “Kosovo” uvek osećam neku teskobu i tamo žive Albanci. Pa zašto je onda sve to i dalje simbol Srbije? Zbog toga je bilo logično da stavim “Kosovku devojku”, srpsku ikonu, u novu relaciju i paralelnu dimenziju, pa su likovi na slici u albanskim nošnjama – kaže on za Blic.

Foto: Facebook/Mića Stajčić

Stajčić ima svoje mišljenje i odnosu koji bi Albanci mogli da imaju prema njegovom delu.

– Ideja je da srpsku stranu navedem na premišljanje o simbolima koje koriste po tradiciji i istoriji, a razmišljao sam i o Albancima i njihovoj situaciji.

 

Pretpostavljam da učitelji u osnovnim školama ne kažu deci: “Mi smo proterali Srbe”, već im sigurno kažu da su oni tu odavno. Za Albance bi ovo delo bila neka paralelna dimenzija i istorija koju bi oni možda prezentovali sami sebi – rekao je Stajčić.

Foto: Wikipedia / CrniBombarder!!!

Kosovka devojka je glavna ličnost u istoimenoj narodnoj pesmi: Ona je mlada devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, i traži verenika, kuma i devera. Po narodnoj pesmi to su Toplica Milan, Miloš Obilić i Kosančić Ivan. Najzad nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pesmi viteza Pavla Orlovića, i dok poji njega, koji kasnije umire u njenim rukama, on joj besedi da su sva trojica stradali u boju.

Naš slikar Uroš Predić naslikao je 1919. godine, po ovim motivima, i svoju čuvenu sliku, verovatno jednu od najpoznatijih slika u srpskoj kulturi. Stajčićeva “Kosovka” skoro je identična, kako se da i videti (uz male, ali ključne razlike).

Milorad – Mića Stajčić, zajedno sa još dvoje beogradskih umetnika, Milicom Crnobrnjom Vukadinović i Tadijom Janičićem, prvi put je prikazao svoja dela u Prištini, u okviru festivala “Mesec dana Beograda u Prištini”.

 

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top