BalkansPress

Dobro došli!

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica istakao je večeras u Banjaluci da Republiku Srpsku i tradiciju Svetog Stefana, kao patrona države Srpske, nije moguće poništiti.

„Šta radi lider Bošnjaka Bakir Izetbegović, nego obavlja dželatski posao i zabija nož u srce jednoj kulturi čiji identitet i etika proističu iz mira i Svetog Stefana koga su u ilegalu proterali nakon osmansko-islamske agresije u 15. veku koju je izveo sultan Mehmed Drugi, zvani El fatih, a u proteklom ratu je na strani muslimana bila jedinica koja se tako zvala, što ne smemo zaboraviti“, rekao je Kusturica.

On je u besedi na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike naglasio da Srbima ne preostaje ništa drugo nego da se bore kao i do sada, da je srpski narod zajednica vezana jezikom, te da se ne sme dozvoliti da mu bude nametnut drugi jezik.

„Za ovu borbu, sestre i braćo, imam nekoliko uputstava. Prvo mora biti zaustavljeno mazohističko ponašanje najvećeg dela naše intelektualne i političke elite koja izbegava da se direktno suprotstavi ponižavanju, da napuste politiku kretanja ispod radara i klečanja pred našim političkim neprijateljima, da se okanu sitne vajde i prihvate stvarnost i rvu se sa njom makar kao predsednik Srpske Milorad Dodik“, dodao je Kusturica.

On je podsetio da ga je pred početak ratnih sukoba u BiH 1990. godine „visočki ters“ upitao šta mu je po nacionalnosti žena.

 

„Kažem, ona ti je najbolja smesa, svega ima u krvi Srba, Slovenaca i Hrvata. On veli ne pitam te to, nego je li šokica ili vlahinja. Kažem mu Jugoslovenka, a on meni, e pa da ti kažem slabo ti meni Kusta radiš, ne trudiš se, nisi je još preveo na našu stranu, jer uopšte nije važno koje je vere, važno je da je muslimanka“, prisetio se Kusturica.

Prema njegovim rečima, ta rečenica bila je sve vreme politička ideja vodilja nekadašnjeg lidera muslimana Alije Izetbegovića i njegovih političkih sledbenika.

Kusturica tvrdi da je sve što se dešavalo nakon smrti oca Alije, sin Bakir Izetbegović usmerio na osvetničko rušenje drugačijeg od onoga što je zamislio, a posebno Republike Srpske.

„To radi u saradnji sa delom fantomske međunarodne zajednice, gde je na kraju bilo sve isto kao pred Prvi svetski rat, pa umesto Benjamina Kalaja imamo Valentina Incka, a umesto ilegalnog austrijskog suda i procesa Mladoj Bosni postavljen je Haški tribunal, subjektivni sud koji je kažnjavao Srbe i ponekog Hrvata“, smatra Kusturica.

On je naglasio da je u međuvremenu rečenica da nije važno koje smo vere prerađena i da bi sada trebalo da budemo ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, a na kraju Muslimani.

„Šta može biti veća prepreka od Svetog Stefana za realizaciju takve namere i zato su odlučili da ga sruše. Stefan Tvrtko Kotromanić koji sebe naziva kraljem Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Podrinja… proslavlja Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, a nakon krunisanja na grb Kotromanića stavlja ljiljane kao simbol koji je u hrišćanskoj Evropi simbolizovao čistotu presvete Bogorodice“, podsetio je Kusturica.

 

On je naveo da su se Izetbegovići „zaigrali sa ljiljanima davno“ i trošili ih kao svoje patriotske biljke.

„Dakle, zamenom teza i zavlačenjem ruke u džep tuđe kulture. Kakve veze oni imaju sa tradicijom hrišćanske i sekularne Evrope? Nije Sveti Stefan bio krsna slava Kotromanića, nego patron države kojom oni vladaju“, rekao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je netrpeljivost prema Zapadu izražavao srbofobijom.

„Alija je znao da posredstvom Mladih muslimana paktira sa zapadnim fašistima kada je trebalo, a Bakir je shvatio da je korporacijski kapitalizam dobar da mu obezbedi mjesto Luciferovog šegrta. Glavna kopča jeste Saudijska Arabija – zemlja koja ne štiti nijedno poglavlje ljudskih prava i nema demokratske izbore i koja direktno finansira džihadiste“, smatra Kusturica.

„On je naveo da je nevolja srpskog naroda što danas prošlost uvažava samo onaj ko ima atomsku bombu.

„Voleo bih da imam jednu ovakvu bombu, pa da zaustavim priču u kojoj su od jednog žrtvovanog naroda napravili zločince“, zaključio je Kusturica.

(InterMagazin)

Scroll to top