BalkansPress

Dobro došli!

Srećan rođendan, Čolo! "Okrugli" 66! Legendarnom Zdravku Čoliću desilo se stvari za dva života. Za nekog bi bilo previše, za njega je to lak posao. Rođen za scenu zavladao je jugoslovenskom muzikom. Omiljen kod žena "poklekao" je tek 2001. godine kada je oženio Aleksandru.

Rođen je u Sarajevu. Na binu je, kažu, zakoračio sasvim slučajno, na takmičenju pevača amatera 29. novembra 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog.

Bio je to njegov pevački debi, a oni koji su ga slušali te večeri, nisu ni slutili da će mladić ispred njih obeležiti muzičku istoriju. Karijeru je počeo kao član poznatih grupa, od "Mladih i lijepih", "Ambasadora", "Novih Ambasadora" do "Korni" grupe.

 

U solo vode krenuo je 1972. godine. Pesma "Sinoć nisi bila tu" Kemala Montena predstavila je publici solistu Čolu.

Ko ume, lako ga prepoznaju i zavole! To je važilo u slučaju Zdravka Čolića. Euforiju koju je donosio sa sobom, jačinu emotivnosti kojom je dopirao do publike, osetile su generacije sedamdestih i osamdesetih u Jugoslaviji.

Već njegov prvi album "Ti i ja", objavljen 1975. doneo mu je armiju obožavateljki. Ni ne čudi, jer je Zdravko sjajno pevao i sjajno je izgledao (isti utisak stičete i kada ga danas gledate i slušate).

Zdravko sa Davorinom Popovićem

Zdravko sa Davorinom Popovićem *Foto: Privatna arhiva / RAS Srbija

Vredni Zdravko, naderen i za sport, nije zapostavio obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultteu u Beogradu kako bi uvek "imao sigurna hleb".

Isticao je da mu je znanje iz ekonomije omogućavalo da prijateljima deli finansijske savete. Sa svojim novcem nikada nije umeo da pažljivo barata jer je Čola veliki boem i kavaljer u društvu.

Upisao je i magistarske studije, ali je negde na putu do diplome, zastao.

Muziku je proučio do tačnina! Albumi su se samo ređali, "Gori vatra", "April u Beogradu", "Živiš u oblacima",  "Zvao sam je Emili"...

Ređali su se uspesi, rekordni tiraži, nastup na Evroviziji 1978 (predstavio se tada pesmom"Gori vatra"), turneje koje su ličile na turneje svetskih zvezda. Čola je bio na korak od toga da ostvari inostranu karijeru. Priliku je dobio u Nemačkoj, ali je tada razmislio: da li će rizikovati i "izgubiti ono što je ostvario u Jugoslaviji" ili će se vratiti publici koja ga je obožavala. Odabrao je ovo drugo. Račun je bio dobar, iako je Čolić prešao granice Jugoslavije i poznat je širom planete.

Zdravko je jedan od retkih pevača čija popularnost, nepoljuljano traje decenijama. Čola uvek i zauvek! Tako valjda rade istinske zvezde!

Nije bežao ni od eksperimentisanja, igrao se sa različitim muzičkim stilovima, a sarađivao je sa vodećim muzičarima, Kornelijem Kovačem, Arsenom Dedićem, Goranom Bregovićem, Momčilom Bajagićem Bajagom. A vremenom je i on preuzimao ulogu kompozitora svojih numera.

Omiljen među publikom

Omiljen među publikom *Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

66 godina- prepuni stadioni, antologijske pesme, epitet dobrog čoveka, jednostavnog koji čvrsto stoji na zemlji... kada pišete o Zdravku, ne možete da preterete sa pohvalama jer je svaki kompliment činjenica. Poznati mendažer iz Skoplja Velibor Džarovski često ističe da sa Čolićem niko ne može da se meri.

SUPRUGA I ĆERKE

Legendarne su priče o devojkama koje su uskakale u njegove hotelske sobe ne bi li ga poljubile, koje su padale u nesvest kada bi ih samo dodirnuo... I istinite su...

Žena koja je "dotakla" Čolu je njegova supruga Aleksandra.

"Svaki muškarac voli da neko brine o njemu. Mislim da je to bilo presudno. Upoznali smo se davnih dana u Makarskoj, Aleksandra je studirala u Beogradu, nastavili smo da se viđamo, s vremenom smo počeli da se zabavljamo. Osvojila me je jednostavnošću i i privrženošću. Posvetila mi se, misli o meni, brine, sekira se", rekao je 2014. za "Helo".

Put do Čolinog srca izgledao je ovako. Brak pozantog pevača je daleko od očiju javnosti.  Zdravko i njegova supruga imaju dve ćerke Unu i Laru.

 

(Izvor: zena.blic.rs)

Scroll to top