BalkansPress

Dobro došli!

Otišao je na današnji dan pre sedam godina. Vest da je Bekim Fehmiju 15. juna 2010. izvršio samoubistvo u svom stanu u Beogradu dočekana je sa velikom tugom. Beli Bora Perjar iz "Skupljača perja" se ne zaboravlja. Glumio je sjajno, voleo je jako, jednu Branku, koju takođe poznajete.

I Kan se ove godine posetio Belog Bore kada je u okviru Filmskog festivala prikazano ostvarenje Aleksandra Saše Petrovića.

DETINJSTVO U PRIZRENU KRAJ REKE BISTRICE

Bekim nas je napustio u junu, a rodio se istog meseca, 1.juna 1936. u Sarajevu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Bio je jugoslovenski i srpski glumac, albanskog porekla. Bio je ponosan Jugosloven koji nijednog trenutka nije zaboravio svoje korene.

Odrastao je u patrijahalnoj porodici. Glumčeva majka bila je domaćica, a otac se celog žviota bavio prosvećivanjem albanskog naroda. Zbog toga je često dolazio u sukobe sa vlastima, pa je porodica Fehmiju morala stalno da se seli, od Đakoviće u Sarajevo, a zatim u Skadar, pa u Prizren koji je postao njena stalna adresa.

 

"Bistrica mi izgleda kao ogroman, položen, od tekućeg srebra razgranat dud... Srebrni dud.

Baka Hili mi je davno rekla: "Nemoj slučajno da pljuneš u potok, jer će ti ostati kriva usta!", napisao je godinama kasnije Bekim u svojim memoraima "Blistavo i strašno".

Bekim (glumčevo ime znači blagoslov) je nakon završetka gimnazije 1956. upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

Prijemni je položio iz prvog puta, a zvanično je postao glumac 1960. kada je završio sa studijama.

GLUMAČKA ZVEZDA

Talenat ga je predodredio da se bavi glumom, a originalnost ga je učinila velikim. Bekim je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bio glumačka zvezda. Najpre u Jugoslaviji.

Uloga u filmu "Ne ubij" 1961. beleži se kao njegova prva uloga, a samo pet godina kasnije zaigrao je Halil-bega u "Roju". Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli.

A već naredne je zablistao u kultnim "Skupljačima perja". Beli Bora je njegova najistaknutija uloga.

 

Igrao je Bekim širom Evrope. Najzapaženiji je bio u italijanskoj kinematografiji. Sarađivao je godinama sa italijanskim rediteljem Dinom de Laurentisom, ali i sa ostalim, dobro poznatim filmskim i rediteljeljskim imenima, poput Džona Hjustona, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Dirka Bogarta, Šarla Aznavura.

Čekao ga je i Holivud, ali njegova rola u filmu "Avanturisti," snimljenom 1971, nije izazvala dobre kritike.

Ipak, niko tada nije osporavao njegov talenat. Kritikovali su se najviše kreatori ovog filma jer nisu umeli da od Bekima naprave svetsku zvezdu.

Uz filmove "Košava", "Specijalno vaspitanje", "Crveni i crni", "Disperatamente Giulia",

"Cuore e la spada, Il" njegovoj karijeri ništa nije nedostajalo.

Pored raskošnog talenta nekako je uspela da se istakne i njegova lepota, pa se za njega pričalo i govori se da je bio i jedan od naših najlepših glumaca.

Filmu Bekima Fehmija nikada nije bilo dosta, ali je on 1987. godine odlučio da prestane da se bavi glumom. Njegov "ne" bio je glasan protest antialbanskoj propagandi koja je vladala u to vreme.

BRANKA

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih parova

*JEDAN OD NAJPOZNATIJIH JUGOSLOVENSKIH PAROVA *FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Kada gledate Bekima, pitate se kakva je to žena mogla njega da osvoji. Isto se pitate i dok gledate ženu koja je uspela da ga zadobije- glumicu Branku Petrić.

Upoznali su za vreme studija (studentske dane obeležila je i svađa Bekima Fehmija sa Danilom Batom Stojkovićem, zbog Batine nespretne opaske na nacionalnoj osnovi, kasnije su njih dvojica postali najbolji prijatelji).

Ni lepa Branka ni Bekim nisu slutili da će im uloga supružnika u predstavi "Jaje postati životna.

 

".... Kada je izašao iz vojske, Bekim je tog leta, zajedno sa još nekim našim kolegama, došao kod mojih u Novi Vinodolski; u Beograd smo se vratili kao par. Doduše, i pre toga, dok smo radili Jaje, Bekim me je nekoliko puta pitao hoću li da budem njegova devojka. Nisam htela.... Bio je suviše mlad... Bekim se seća kako ga je moj otac jednom pitao o namerama koje ima prema njegovoj ćerki. "Bilo bi možda bolje da svoju ćerku pitate kakve namere ima sa mnom", odgovorio mu je", ispričala je Branka za "Vreme" 2012. godine.

Branka kada priča o njihovoj ljubavi, uvek govori realistično. Ne liči njihova veza na neku idealizovanu bajku, već na najrealniju ljubav.

Uspomene traju: Branka Petrić

*USPOMENE TRAJU: BRANKA PETRIĆ / *FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

PROČITAJTE: NAJVEĆA LJUBAV MU JE BILA DANICA: Ceo život Gru je voleo NJU, iza sebe ostavio i DVOJE DECE! (FOTO)

 

Sporazumevali su se lako, izbegavali su svađe kako ne bi uzalud trošili vreme. Igrao je Bekim i uz Avu Gardner, Širli Meklejn, Brižit Bardo. I Branka je nizala uloge. Bili su često razdvojeni zbog obaveza. "Emotivnih ispada", kako je Branka umela da kaže, nikada nije bilo.

"Čini mi se da smo mi do kraja bili zaljubljeni, čak kad smo došli u neke poznije godine života. Ono čega bi trebalo da se sećam, a naš “brod” je tada već dugo mirovao u luci, bili su trenuci kada bi mi Bekim rekao: "Sedi preko puta mene, hoću da te gledam", ispirčala je glumica ove godine za "Gloriju".

Uliks Fehmiju

*ULIKS FEHMIJU / *FOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA

Branka i Bekim su u braku dobili dvojicu sinova Hedona i Uliksa Fehmijua, koji je danas naš istaknuti glumac. Živi godinama u Americi sa suprugom, glumicom Snežanom Bogdanović i njihovom ćerkom Nikom.

Branka sa snajom Snežanom Bogdanović pre nekoliko godina u Beogradu

*BRANKA SA SNAJOM SNEŽANOM BOGDANOVIĆ PRE NEKOLIKO GODINA U BEOGRADU, FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

15. JUN, BEOGRAD

Bekim je pet meseci nakon moždanog udara preminuo. Vest o njegovom odlasku bila je poput zemljotresa.

Njegove kolege i saradnici su o njemu nakon njegove smrti govorili sledeće:

" Uto vreme on je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom megaprojektu", rekao je za "Blic" 2010. reditelj Goran Marković setivši se snimanja filma "Specijalno vaspitanje" u kojem je Bekim 1977. glumio vaspitača Žarka.

 

Kritičar Milan Vlajčić je za "Blic" 15.juna 2010. izjavio:

"Prišao sam mu na sahrani Ljube Tadića, a on me zagrlio i rekao: "Mi se znamo". Rekao sam mu da sam čitao njegovu autobiografiju i da sam bio fasciniran. Skromno mi je odgovorio da nije očekivao veliki uspeh knjige. Bio je to glumac fantastičnog senzibiliteta i izvanrednog građanskog držanja".

Pričala je o Bekimu tog dana i Olivera Katarina koje je igrala sa njim u "Skupljačima perja".

"Bilo mi je žao što se Bekim izolovao, što se povukao u sebe, a ovo što se sada desilo, to me je izuzetno pogodilo. Otišao je čovek velikog talenta" (Tanjug, 2010).

Olivera je nedavno u Kanu u čast Bekima i u čast Velimira Bate Živojinovića otpevala "Đelem, đelem", numeru iz kultunog jugoslovenskog filma.

Bekim Fehmiju je, kako su njegovi sinovi govorili, živeo onako kako je želeo i otišao je onako kako je želeo. Kremiran je na Novom groblju u Beogradu, 17. juna 2010. Njegov pepeo je prosut po reci Bistrici.

"Sećam se da sam, kada sam tog dana odlazila kod frizera, silazeći stepenicama, razmišljala: "Zašto li me danas, na odlasku, nije zagrlio onako snažno kao što je to obično činio?", prisetila se Branka Petrić tog 15. juna ("Vreme", 2012).

(BalkansPress / Izvor: zena.blic.rs)

Scroll to top