BalkansPress

Dobro došli!

Željko Bebek prvi pevač grupe "Bijelo Dugme" može se pohvaliti bogatom karijerom, ali i još bogatijim životom. Danas puni 72. godine, a kada se osvrne za sobomom bilo je tokom svih tih godina puno uspona i padova. Međutim svaki mu je poslužio da krene dalje i bude jedan od najcenjenihij muzičara na ovim prostorima.

Prvi pevač legendarne grupe Željko Bebek nikada nije krio da je u vreme najveće slave uživao u svemu što ona donosi - seksu, drogi i rokenrolu!

 

- Nije mi žao zbog toga, naprotiv. Živeli smo burno i ludo. Sve smo sami napravili, podneli i uživali u tome. Mada, nisu svi životi otišli u nekom dobrom pravcu, ali mislim da sam sve radio ispravno. Sve je to prošlost - rekao je ranije za "Blic" Bebek.

*Foto: RAS / RAS Srbija

S uživanjem govori o samim počecima "Bijelog dugmeta", godinama kada je on pevao i pesmama koje je izneo. Sviđa mu se što većina publike i dalje misli da je on bio najbolji pevač proslavljene grupe.

- Da nisu to mislili o meni, ne bih ja uspeo da imam solo karijeru. Goran je tad napravio neke dobre pesme, ja sam to izneo na svoj način i to mi je osiguralo put za kasnije. Ti počeci su mi doneli da i danas živim od muzike i uživam u njoj - rekao je tada Bebek za "Blici" i dodaje da posle odlaska iz grupe više nije osećao nikakvu povezanost sa njom, niti sa Goranom Bregovićem.

 

- Mislim da svi već znaju sve o mom i Goranovom odnosu. Nismo mi nikad bili dobri prijatelji, ali smo bili odlični saradnici. U nekom trenutku putevi su nam se razišli, da bi smo se slučajno sreli te 2005. godine, imali smo ta tri kocerta i to je bilo to. Posle toga je sve isto, kao što je bilo i pre toga. Niti zanimam ja Bregovića, niti on zanima mene - iskren je Bebek, koji, međutim, nije želeo da da precizan odgovor na pitanje o navodnoj zabrani da peva pesme Bijelog dugmeta.

- Na to pitanje treba da odgovori Bregović. On zna da li je to uradio ili nije. Mene to ne zanima, ja i dalje pevam pesme koje sam ja stvorio - kaže Željko.

*Foto: RAS / RAS Srbija

Brojni hitovi obeležili su Bebekovu karijeru, ali posebno je jedan koji danas svi pamte. Pesma "Selma" imatužnu priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pre nekoliko godina posle 38 godina od nastanka čuvenog hita Bebek se sreo sa Selmom Borić kojoj je pesnik Vlado Dijak posvetio čuvene stihove. Susret je upriličen u emisiji na HRT-u, a Bebek, koji je s "Bijelim dugmetom", "Selmu" snimio 1974. godine rekao je kako je to bio veoma emotivan susret.

 

Priča o nastanku pesme veoma je interesantna, posebno što je reč o ljubavi koja datira još od posle Drugog svetskog rata. Pesnik i humorista Vlado Dijak je  te godine bio zaljubljen u Selmu Borić, koja je pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu, a pošto su joj roditelji živeli u Zenici, često je odlazila kući vozom. Jednom prilikom ponudio se da joj ponese kofere do železničke stanice, ali ni tada nije skupio hrabrosti da joj izjavi ljubav, pa je zato, ispraćajući je sa perona dok mu je ona mahala iz kupea, izgovorio rečenicu koju je kasnije pretočio u hit baladu "Putuj, Selma, i molim te ne naginji se kroz prozor". Selma je za pesmu saznala tek 1962. godine kada joj je otac poslao novinski članak u kojem je bio objavljen hit.

Borićeva je pesmu "Selma" prvi put i čula u Zagrebu 1975. godine na koncertu "Bijelog dugmeta", a kada je program završen, otišla je iza bine i rekla Bregi i njegovim kolegama da je upravo ona ta Selma o kojoj pevaju, ali su oni u početku bili sumnjičavi. U filmu Selma priznaje da je i ona bolovala za njim, pogotovu kada je napustio studije u Zagrebu pošto mu je ponestalo novca. U međuvremenu, Borićeva je i sama počela da piše stihove i pre dve godine je objavila zbirku poezije "Selma putuje na fakultet" u kojoj se nalazi i pesma "Sećanje na Vladu"- piše Telegraf.

Mnogo toga je pregurao Bebek, i kao pevač pomenutog sastava i kasnije kao solista. I dok je gradio karijeru, nije bežao ni od braka, tri puta se ženio. Najpre Sandrom, pa Spomenkom i na kraju 2002. 24 godine mlađom Ružicom.

 

Bebek je svoju treću suprugu upoznao kad ga je zamolila za zajedničku fotografiju nakon jednog koncerta, a danas imaju dvoje dece i u braku su od 2002. Tad su se venčali na dubrovačkim zidinama, nakon pet godina veze koju su jedno vreme skrivali od javnosti. U međuvremenu, Željko je postao i deda.

– Ružica u sebi ima ono nešto. Veliki je majstor za stvaranje dobrog raspoloženja. Trudi se da ne izgubimo osmeh i svoj način komunikacije – rekao je za hrvatski "Stori" Bebek.

(BalkansPress / Pulsonline.rs)

Scroll to top