Slavni muzičar Goran Bregović jedan je od najpoznatijih promotera ovdašnje muzike u svetu, te godišnje održi čak 150 koncerata širom zemaljske kugle.

Ono što mnogi o njemu ne znaju je činjenica da je ateista, a Bregović smatra da je takvo nešto prirodno budući da mu je otac bio Hrvat, majka Srpkinja, a supruga je Muslimanka.

 

- Moj otac je bio vojno lice, a majka knjigovođa. Potičem iz srednje klase, gdje nikada ničega nije falilo, ali nije bilo ni izobilja. Stid od razmetanja vjerovatno nosim iz kuće. I djeca će mi, nadam se, biti takva. Moji roditelji su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski praznici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, pa sam uvijek imao šarena jaja za Uskrs - počeo je svoje prisjećanje za "Glossy" Goran.

brega-i-dzenana

- Istovremeno, bio sam u takvom komšiluku da sam za Bajram komšijama slao kurban, meso od ovna koji se kolje za praznik. Samim tim sam i ja tog dana dobio kurban. Bez obzira na to što sam odrastao u takvoj kući, bog mi je redovno slao signale - istakao je Bregović, obrazlažući zbog čega su brojne svjetske religije uticale na njegovo stvaralaštvo.

(BalkansPress / Pulsonline.rs)

Scroll to top