BalkansPress

Dobro došli!

Ministri koji su u prethodnim vladama vodili računa o ekonomskim pitanjima Srbije danas vode po nekoliko privatnih biznisa istovremeno. Na konsultantskim uslugama zarađuju i do 6.000 evra mesečno.

Osim što su godinama vodili računa o državnim finansijama, bivšesrpske političare povezuje i način na koji zarađuju. Gotovo svaki ministar koji se bavio ekonomijom danas za ozbiljan novac konsultuje privatne i državne kompanije.

PROČITAJTE: PREMIJERKA ISKRENO O SVOM SEKSUALNOM OPREDELjENjU: Uvek sam imala podršku najbližih, znali su i ranije za moju partnerku

 

Mlađan Dinkić

Nekadašnji predsednik stranke G17 plus i ministar u nekoliko vlada Mlađan Dinkić pre 3 meseca osnovao je firmu koja se bavi trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima. Pre 4 godine, nakon što se povukao iz politike, registrovao je firmu za konsultantske usluge.

*foto: Dragana Udovičić

Preduzeće zapošljava 8 radnika. Prošle godine firma je ostvarila čistu dobit od 35,1 milion dinara.

Odmah nakon izlaska iz politike Dinkić se angažovao i u vrhu jedne banke u srbiji gde je danas član Upravnog odbora.

PROČITAJTE: MATURANTI IMALI GRUPNI S*KS NA KRUŽNOM TOKU: Tinejdžeri kraj srednje škole obeležili na bizaran način (VIDEO)

Miroljub Labus

Miroljub Labus, nekadašnji potpredsednik vlade i predsednik G17 plus, zajedno sa ćerkom Milicom, vlasnik je konsultantske firme. Privatni biznis pokrenuo je posle razlaza sa Mlađanom Dinkićem i nakon povlačenja iz političkog života 2007. godine.

*foto: Marina Lopičić

Dve prethodne godine firma je dočekala sa dobitkom od po oko 8 miliona dinara.

Klijenti su mu, kako se navodi na sajtu kompanije, velike domaće i strane firme.

 

Predrag Bubalo

Ministar privrede u vladi Vojislava Koštunice Predrag Bubalo vlasnik je konsultantske agencije registrovane 2009. u Kikindi. Prema podacima Agencije za privredne registre Bubalo poslednjih godina nije dostavljao izveštaje o poslovanju ove svoje kompanije. On je direktor i u firmi osnovanoj 2007. godine takođe u Kikindi, čiji je vlasnik njegov sin Igor. Prema zvaničnim podacima ova firma koja se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko je prošle godine poslovala negativno, dok je 2016. ostvarila dobit od svega 220 evra.

*foto: Zorana Jevtić

Pre 7 godina Bubalo je bio suvlasnik, sa udelom od 33 odsto, još jedne firme koja se bavila trgovinom. Godinu dana posle osnivanja, ona je likvidirana.

Pre 5 godina 2013. iz privrednog registra je obrisana i firma gde je Bubalo bio vlasnik polovine kapitala. On je 2017. zbog nedostatka dokaza prvostepenom presudom oslobođen odgovornosti u slučaju privatizacije Luke Beograd.

PROČITAJTE: UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Pogledajte kako brutalno tuku i ubadaju nožem zeta Nataše Bekvalac u kafiću!

Aleksandar Vlahović

Aleksandar Vlahović, ministar za privredu i privatizaciju u vladi Zorana Đinđića, vlasnik je ili suvlasnik u 4 kompanije. Vlahović, koji se nije povukao iz ekonomske i političke javnosti, jedini je vlasnik i direktor u firmi koja se bavi razradom građevinskih projekata. Firmu je osnovao 2011. a prema podacima APR nema zaposlenih. Vlahović je jedini na platnom spisku, a firma je prošle godine ostvarila čist profit od 8,1 milion dinara. To znači da je on mesečno zarađivao 750.000 dinara. Ovaj bivši ministar je vlasnik i 50 odsto kapitala u firmi koja se bavi prodajom bankarske opreme. Firma je osnovana 2016. u julu, a bilansi su od samog starta bili u plusu. Za 5 meseci poslovanja ostvaren je profit od 340.000 dinara, dok je zarada u 2017. iznosila 396.000 dinara.

*foto: Dado Đilas

Treća firma u kojoj Vlahović takođe ima udeo je takođe osnovana 2016. godine i u njoj je vlasnik 75 odsto udela.

Prema šifarniku APR ovo preduzeće svrstano je među zabavne i rekreativne delatnosti, a u 2016. je ostvarilo dobit od 306.000 dinara. Suvlasnik je i u firmi koja se od 2011. bavi konsultantskim uslugama. U 2016. ona je ostvarila dobit od 754.000 dinara.

 

Darko Đunić

Potpredsednik i ministar u saveznoj vladi Darko Đunić većinski je vlasnik sa udelom od 66 odsto u firmi koja se bavi finansijskim uslugama. Ova firma, koja je prijavila da nema zaposlene, prošle godine je ostvarila dobit od 73 miliona dinara, dok je godinu dana ranije dobit bila upola manja.

Đunić je vlasnik i firme koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, osnovao ju je sam 2007. godine, zapošljava jednog radnika i prošle godine je ostvarila dobit od 2 miliona dinara. Godinu dana ranije u ovoj firmi je zaradio tri puta više.

PROČITAJTE: TOMA FILA OTKRIVA NEPOZNATE DETALJE O JOVANKI BROZ: Pri ruci je uvek imala pištolj za likvidaciju; Tito je pre svakog puta ostavljao ovo misteriozno pismo!

Pitić u banci, Parivodić advokat

Konsultantsku firmu ima i Goran Pitić, nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, danas predsednik Upravnog odbora jedne banke. Pitićeva firma koju je osnovao 2005. godine ne može se pohvaliti uspesima, jer je prethodne 2 godine poslovala negativno.

*foto: Dado Đilas

Milan Parivodić, ministar u vladi Vojislava Koštunice, nije se okušao u privatnim ekonomskim vodama.

foto: Nebojša Mandić

On se nakon izlaska iz politike posvetio advokaturi.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top