BalkansPress

Dobro došli!

Pevač Predrag Živković Tozovac odlikovan je zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u kulturnoj delatnosti, posebno muzičkoj, a odlikovao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tozovac je rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu, a nadimak je dobio baš od oca  Svetozara-Toze Živkovića.

Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Prve singlove je snimio 1965. (“Olistala šuma“, „Oči su ti tugom prelivene“, „Kad povedem kolo moje“, „Jesen stigla i u naša sela”).

 

Postaje poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka“. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić (“Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“.Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača.

Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Nakon 2 godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

 

Žene su ga u mladosti baš volele, bio je veoma popularan, a i Tozovac je voleo lepši pol i bio ga je glas velikog zavodnika.

(BalkansPress /Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top