Film “Lepa sela lepo gore” je jedan od najpoznatijih i najpotresnijih filmova srpske kinematgrafija, a publika i danas pamti neke od tužnih i dirljivih momenata u ovom ostvarenju.

Jedna od najupečatljivijih scena bila je ona u kojoj u tunel ulazi mlada i lepa učiteljica, prekrivena krvlju i u užasnom stanju, a glavni likovi ne mogu da se dogovore ko će da je upuca i to zbog sumnje da nosi eksploziv.

Lik ove učiteljice tumačila je tada 27-godišnja Vera Dedović Miljković, kojoj je to bila i debitantska rola na filmu, donevši joj slavu i blistava predviđanja za budućnost.

 

Vera je bila mlada, talentovana, lepa i veoma pametna – 1994. bila je student generacije na Univerzitetu u Novom Sadu. Angažmani su se ređali jedan za drugim, pa smo imali prilike da je gledamo i u televizijskim drama “Raj”, “Ljubav, ženidba i udadba”, “Želja zvana tramvaj”, kao i serijama “Gore dole” i “Srećni ljudi”.

No, Veru je na vrhuncu karijere, u trenutku kada je ugovarala velike uloge, pogodila tragična sudbina.Obolela je od agresivne vrste kancera, a nakon kratke i strašne borbe preminula je u decembri 2000. godine. Iza sebe je ostavila ćerkicu Mašu i supruga Borisa, a imala je tada samo 31 godinu…

dedic

*LEGENDARNA SCENA IZ FILMA “LEPA SELA LEPO GORE” / FOTO: youtube

“Plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu. Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog.

PROČITAJTE: ZNALI STE DA SU OVI GLUMCI U BRAKU? On je srpski šmeker, a ona ćerka poznatog Sarajlije, ZA MUVANJE je imao jednu foru koja mu je upalila iz šestog puta

Ona je ne teoretisnjem već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu… likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti…Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom“, rekao je nakon njene smrti režiser Boro Drašković.

(BalkansPress / Izvor: Zena.blic.rs)

Scroll to top