Glumac Goran Jevtić (41) provešće 10 meseci iza rešetaka zbog optužbi da je počinio nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom L. K. Odlukom suda, Jevtić kaznu neće moći da služi u svom stanu, već će morati u zatvor.

Kako saznajeMO, Više tužilaštvo u Somboru koje je odlučivalo o žalbama branioca osuđenog glumca Gorana Jevtića i Osnovnog tužilaštva u Somboru na presudu od 10 meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, usvojilo je jedino žalbu tužilaštva.

Na žalbu branilaca zaključeno je da je neosnovana. Usvojena žalba odnosila se na kaznu koja je izrečena Jevtiću, navodeći se da sankcija nije u dovoljnoj meri adekvatna, a pre svega jer Jevtiću nije određena mera bezbednosti približavanja i komunikacije sa oštećenim dečakom.

 

Jevtić je bio osuđen na 10 meseci kućnog zatvora bez nadzora, ali je na takvu presudu uložio žalbu

U obrazloženju presude navodi se, kako saznajemo, da je na osnovu nalaza i mišljenja veštaka, s obzirom na životnu dob, kao i njegovu raniju poziciju u pozorištu i zainteresovanost za glumački svet i prethodna prijatna iskustva sa poznatim glumcima, dečak nije mogao da predvidi da će mu se desiti neprijatna situacija sa Jevtićem.

Jevtić je bio osuđen na 10 meseci kućnog zatvora bez nadzora, ali je na takvu presudu uložio žalbu

*FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

PROČITAJTE: “ONI SU KAO ZLIKOVCI SA FILMA” Braća košarkaša Nikole Jokića i pre hapšenja važila za opasne momke

Takođe, utvrđeno je da su navodi žalbe osuđenog glumca da je dečak došao sam za njim u toalet, jer i sam pristanak na obljubu kod krivičnog dela obljuba nad nemoćnim licem, pa i davanjem inicijative u tom smislu ne isključuje postojanje ovog krivičnog dela. Utvrđeno je da je učinilac ovakve vrste dela odgovoran i kada nije siguran da je osoba prema kojoj preduzima delo usled psihičke nemoći sposobna da izrazi svoju volju u pogledu polnog odnosa, ali je svestan te mogućnosti i pored toga vrši obljubu. Takođe, ustanovljeno je da za vršenje krivično delo nedozvoljene polne radnje nije neophodna upotreba sile, već je dovoljna i sila slabijeg intenziteta da bi izvršilac mogao da preduzme i izvrši radnje kojima će zadovoljiti svoju polnu pohotu.

 

Viši sud u Somboru takođe je utvrdio da je prvostepeni sud pravilno konstatovao činjenicu da nesposobnost za pružanje otpora ne mora da bude apsolutna i da učinilac ne mora primeniti prinudu kako bi izvršio čin obljube. U konkretnom slučaju, dečak koji je ocenjen kao "pasivno zavisna osoba" u odnosu na Jevtića, bio je nesposoban da se adekvatno odbrani. Njegova fizička nesposobnost da pruži otpor bila je prouzrokovana strahom i nesrazmernim uzrastom i razvijenošću u odnosu na Jevtića, zbog čega su taj strah i dečakov uzrast doveli do toga da je on bio onemogućen da reaguje, zbog čega je počeo da plače i moli da Jevtić prestane sa svojim prljavim namerama.

Kada je u pitanju izrečena kazna, sud je ocenio kao otežavajuću okolnost da je oštećeni u vreme situacije sa Jevtićem bio maloletan, star 16 godina, kao i to da se delo desilo na javnom mestu. Iz tog drugostepeni sud smatra da je nužno i neophodno da se Jevtiću izrekne bezuslovna kazna zatvora od 10 meseci, kao i da se jedino sa njom može ostvariti opšta svrha kažnjavanja. Pored toga, drugostepeni sud odredio je i meru zabrane približavanja i komuniciranja sa dečakom od šest meseci.

Prva informacija o obljubi koju je učinio Jevtić nad maloletnikom objavljena je u

*FOTO: SCREENSHOT

HRONOLOGIJA

Prva informacija o obljubi koju je učinio Jevtić nad maloletnikom objavljena je u "Blicu" 2014. godine

Septembar 2014.

Dvadeset drugog septembra 2014. godine kao bomba je odjeknula vest da su roditelji maloletnika L. K. iz Sombora podigli krivičnu prijavu protiv glumca Gorana Jevtića, zbog obljube njihovog sina. "Blic" je tada stupio u kontakt sa glumcem koji je odgovorio: "Stvarno ne znam zašto me to pitate, to su gluposti".

Jul 2015.

Osnovno javno tužilaštvo u Somboru podiglo je optužnicu protiv Jevtića, a na teret su mu stavljena krivična delo obljuba nad nemoćnim licem i nedozvoljene polne radnje. Tužilaštvo je tražilo da Jevtić bude osuđen na kaznu od 14 meseci zatvora. Jevtić je ponudio nagodbu tužilaštvu da prizna nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom, a zauzvrat da plati 100.000 dinara, što je odbijeno.

 

Oktobar 2015.

U Osnovnom sudu u Somboru počelo je suđenje glumcu. Jevtić je na sudu izmišljao razloge kako bi odugovlačio sudski proces. On je tražio izuzeće kompletnog pravosuđa u Somboru - višeg i osnovnog tužioca, njegovih zamenika i predsednika suda, jer je smatrao da je sud pristrasan na njegovu štetu. Međutim, iza zahteva krila se namera da se proces odugovlači. Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je njegov zahtev.

Oktobar 2016.

Goran Jevtić je na ročištu u oktobru 2016. godine negirao da je obljubio maloletnika, dok je oštećeni mladić ostao pri tvrdnjama navedenim u optužnici.

  Goran Jevtić sa kolegama u predstavi

*"BOŠKO BUHA" SE NE ODRIČE GLUMCA, Prva fotografija Gorana Jevtića iz pozorišta posle presude za pedofiliju, pre odlaska u zatvor igraće i pred decom

Mart 2019.

Jevtić je osuđen u Osnovnom sudu u Somboru na deset meseci kućnog zatvora zbog optužbi da je počinio nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom L. K., koji je u tom trenutku imao 16 godina. Sud ga je proglasio krivim zbog toga što je imao oralni seks sa maloletnikom.

Oktobar 2019.

Sud je preinačio presudu, tačnije odlučeno je da Jevtić kaznu neće moći da služi u svom stanu, već će deset meseci morati da provede iza rešetaka.

Scroll to top