BalkansPress

Dobro došli!

Naša poznata pevačica rođena je kao Funtinjora Funta Lunga, 19. januara 1954. godine u Kučevu u Istočnoj Srbiji, te je po poreklu Vlahinja, a deda joj je bio Vlajko Lugonji, dok je baba Stojna bila rusaljka.

Na našoj sceni je već 46 godina, a smatraju je i nekrunisanom kraljicom vlaške muzike, što ju je posebno izdvojilo na estradnom nebu. Ona je Izvorinka Milošević. Većina ljudi misli da se zaista tako i zove, ali to je greška, jer ona nosi vlaško ime Funtinjora Funta Lunga. Na estradi je ipak poznata kao Izvorinka ili Izi.

 

Izvorinka je žensko ime koje je nastalo od imenice izvor. Drugi oblik ovog imena je Izvorka.

Nakon Drugog svetskog rata, Izvorinkin deda je promenio svoje prezime u Milošević, a po polasku u školu Izvorinka je promenila svoje ime, tačnije, „prevela ga na srpski jezik“, i tako postala Izvorinka Milošević.

*Foto: Printskrin / Jutube / RTS Zabava - Zvanični kanal

Pre osnovne škole, sa samo šest godina, Izvorinka je išla u takozvanu „pripremnu školu“, kako bi savladala srpski jezik, a onda je nakon završenog redovnog osnovnog obrazovanja, u Požarevcu i upisala najpre srednju saobraćajnu školu, a zatim i Višu ekonomsku školu, i to takozvani drumski smer, pa je poznata pevačica po obrazovanju ekonomista.

Svoju estradnu karijeru Izvorinka Milošević duguje i vokalnoj grupi "Đerdan", u kojoj se zadržala godinu dana, a nakon toga su se nizali njeni brojni muzički uspesi. Osim estradnih nastupa, Izvorinka Milošević često peva na svadbenim veseljima, gde, po sopstvenom priznanju, ne peva klasičan srpski repertoar već rumunsko-vlašku muziku. U detinjstvu joj je najbolja drugarica bila Gordana Goca Stojićević, a nastavile su da se druže i kad su odrasle.

Foto: Printskrin / Jutube / KO VAM DADE TERMIN

Čak imaju i svoj način sporazumevanja, jezik koji su izmislile još dok su bile deca, a koji zovu "nidiš".

Dosta pevača sa naših prostora svoja prava imena, iz raznih razloga zamenilo je umetničkim za koje publika misli da su im zaista to prava imena. Tako je poznato da se Lepa Brena zapravo zove Fahreta Jahić, Bekiju Bekiću je pravo ime Behljuj Behljulji, Silvani Armenulić Zilha Barjaktarević, a Snežana Berić je Ekstra Nena.

Scroll to top