BalkansPress

Dobro došli!

Brutalno ubistvo Jelene Krsmanović poslednje je u nizu tragedija na estradi koje su potresle srpsku javnost. Prva velika tragedija na domaćoj muzičkoj sceni desila se pre tačno četiri decenije, kada je u saobraćajnoj nesreći poginula „kraljica folka“, pevačica Silvana Armenulić.

Od tada do danas, strast, ljubomora, zavist, zla sudbina... učinile su da se brojne slavne ličnosti nađu na stranicama crne hronike. Neke su svirepo ubijene, neke tragično stradale.

 

Silvana Armenulić

Bivša Jugoslavija ostala je u šoku pre tačno četiri decenije usled prve velike tragedije koja je potresla tadašnju muzičku scenu. Pevačica Silvana Armenulić tragično je nastradala u oktobru 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, koji je vozio kola.

Dražen Ričl Zijo

Krajem leta 1986, u saobraćajnoj nesreći u Hercegovini prerano su ugašene dve mlade sarajevske muzičke zvezde, Dražen Ričl Zijo, pevač i osnivač grupe „Crvena jabuka“ i Aljoša Buha, basista ove grupe.
Saobraćajna nesreća se desila kada je Zijo sa Zlatkom Arslanagićem i Buhom pošao na koncert u Mostar. Do udesa je došlo kada je Dražen na klizavom asfaltu izgubio kontrolu nad volanom. Buha je odmah podlegao povredama, a on je prebačen za Beograd na VMA zbog teških telesnih povreda, ali je dve nedelje kasnije, 1. oktobra 1986, preminuo u 24 godini. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Sa grupom „Crvena jabuka“ Dražen je snimio jedan album pod nazivom „Crvena jabuka“ i spotove za pesme „Bježi kišo s prozora“, „Sa tvojih usana“, „Nek te on ljubi“ i „Dirlija“.

 

Toše Proeski

Makedonski pevač Toše Proeski poginuo je u 27. godini, u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške. Ovaj događaj potresao je celokupnu javnost na području bivše Jugoslavije - njegove obožavatelje, kolege sa estrade, ali čak i one koji nisu bili ljubitelji njegove muzike, jer je Toše smatran najvećom pop zvezdom na Balkanu, a njegovi hitovi i danas osvajaju top liste. Sahrana Proeskog obavljena je u rodnom Kruševu, uz najveće državne počasti. Posthumno je proglašen za počasnog građanina Makedonije, a u Kruševu mu je podignut spomenik.

Jelena Turšum

Pevačica iz Novog Sada Jelena Turšum (35) brutalno je ubijena u novembru 2015. u selu Gornje Putićevo kod Travnika kada ju je ljubavnik Zoran Gromović (46), bivši učesnik „Pinkovih zvezda“, pregazio automobilom - više puta! Gromović je u policiji tvrdio da se radilo o nesrećnom slučaju, ali da se zbog pijanstva ne seća svih pojedinosti. Tužilac je naložio veštačenje vozila i obdukciju tela koja je pokazala kako je Jelena zadobila višestruke povrede. Jelena i Zoran su bili u ljubavnoj vezi, a svemu je najverovatnije prethodila svađa. Zoran ju je najpre pretukao, pa tri puta pregazio automobilom!

 

Luis

Pevač neobičnog glasa i još neobičnijeg načina izvođenja džeza Ljubiša Stojanović Luis (59) poginuo je 2011. u saobraćajnoj nesreći. On je upravljao „krajslerom“ i prešao je na suprotnu kolovoznu traku, gde se sudario se s „fordom“ mađarskih registarskih oznaka. Obojica vozača stradala su na licu mesta.
Poznati pevač bavio se muzikom od 1970. godine, a nadimak je dobio kada je imao devet godina, jer je uspešno izvodio pesme Luisa Armstronga. Bio je među prvima koji je kombinovao džez sa srpskim folklorom, a 1980. godine je snimio prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“.

Darko Radovanović

Pop pevač Darko Radovanović i njegov kum i menadžer Aleksandar Milošević poginuli su 11. juna 2011. godine u saobraćajnoj nesreći na obilaznici kod Ostružničkog mosta prema Surčinu.
Do tragedije je došlo kada su se sudarila dva automobila marke „mercedes“, od kojih je jedan odleteo pod šleper, dok je drugom otpao točak i odleteo deset metara. Njegovu karijeru obeležio je hit „Ako je do mene“.

 

Ksenija Pajčin

Ksenija je stradala 2010. kada ju je njen tadašnji dečko, crnogorski manaken FIlip Kapisoda, usmrtio u njenom stanu. Posle žučne rasprave, Ksenija je obukla jaknu i krenula napolje. Filip ju je stigao maltene na vratima i pucao joj u glavu, a onda sebi u usta. Ksenija i Filip upoznali su se na Cetinju, u julu 2008, na jednoj modnoj reviji. Mladi maneken nije skidao pogled sa atraktivne pevačice i denserke, što njoj nije promaklo. Bio je toliko opčinjen Ksenijom da ju je tokom celog leta pratio na njenim koncertima po Crnogorskom primorju. Krajem leta je zbog nje napustio rodno Cetinje i preselio se u Beograd. Letnja romansa prerasla je u ozbiljnu vezu.

Nebojša Saveljić

Nebojša Saveljić, član "Montenigersa", poginuo je u 28 godini (1999) u nesreći na putu Podgorica - Cetinje, kada je automobil udario u stenu. Nastradali su i njegova devojka Tanja i prijatelj Aca. Posle njegove smrti, bend je prestao da postoji.

Scroll to top