U službenoj poseti Srbiji stigao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je sa sobom poveo suprugu Eminu. Dok se o njemu uglavnom, zna sve informacija o prvoj dami Turske ima daleko manje. Žena koja sa Erdoganom već 40 godina deli dobro i zlo, nije učestvovala u pocetku političke karijere svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog nasleđa, nije dobro podnela stajling Emine Erdogan. Tačnije, reč je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

 

Konzervativna braća

Emina Erdogan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emina ima arapske korene. Najmlađe je i jedino žensko dete u porodici od petoro dece. Pohađala je umetničku školu "Mithat paša", ali je dobrovoljno napušta pre mature.

Kada je imala 15 godina, stariji brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer "to nije priličilo devojčicama njenih godina".

Foto: Tanjug/AP

Emina je u jednom od retkih intervjua priznala da je to jako teško podnela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svetu.

Foto: Tanjug/AP

Emina uskoro postaje član udruženja "Asocijacija idealističke žene". Aktivno delujući u toj službi, upoznala je i svog budućeg supruga, za kog se udala 4. jula 1978, uz veliki otpor Erdoganove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom devojkom, što Emina nije htela.

- Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh - rekla je pomenuta spisateljica Juksel.

Emina i Redžep Tajip imaju četvoro dece, dve ćerke i dva sina.

Preživela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdogan je četiri meseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja verske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

 

Promena za 180 stepeni

Emina Erdogan je 2011. godine dobila nagradu Fonda Krans Montana za svoj rad o položaju žena u islamskom svetu.

- Mi smatramo da sve žene na svetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju - rekla je tada Emina i postala heroj sekularnih žena Turske.

Emina Erdogan i Melanija Tramp
Foto: Tanjug/APEmina Erdogan i Melanija Tramp

Ova njena izjava na dodeli nagrada veoma je bitna, jer će već nekoliko godina kasnije promeniti stavove po tom pitanju.

Bilo je to 2016. godine, kada je njena izjava o haremima odjeknula u turskoj, ali i svetskoj javnosti.

- Harem je prelepa škola života. Kada gledamo umetnička dela, u najvećem broju slučajeva srećemo žene opsednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobijale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim su upravljale majke sultana - izjavila je prva dama Turske na konferenciji "Majke sultana koje su ostavile trag u turskoj istoriji".

Ovo je izazvalo nevericu u turskoj javnosti, a jedan turski univerzitetski profesor je, komentarišući izjavu prve dame, na Tviteru napisao da su "u vreme Murata III knjige bile jedino što nikada nije ušlo u harem".

 

Islamski principi: Priklanjanje muževljevom stavu

Emina Erdogan je ovu izjavu dala samo dan nakon što je njen suprug rekao da su "žene pre svega majke", i tako izazvao bes desetina hiljada žena koje su u znak protesta izašle na ulice Istanbula.

Redžep Tajip Erdogan je i ranije bio na udaru kritika zbog izjava da muškarci i žene ne mogu da budu ravnopravni jer "to nije prirodno", kao i da je "islam definisao položaj žene u društvu, a to je uloga majke".

Kritikovan je i zbog izjave kako bi "svaka turska porodica morala da ima najmanje troje dece", kada je kontraceptivna sredstva izjednačio sa "vazdušnim napadima na civile".

Foto: Tanjug/AP

Kritike o prekomernom trošenju novca

Britanski mediji, na čelu sa "Dejli mejlom", pisali su o rasipništvu porodice Erdogan i luksuznoj predsedničkoj palati u kojoj boravi prva porodica Turske.

Bela palata ima 1.150 soba, a njena izgradnja koštala je 615 miliona dolara. Četvorosturko je veća od Versaja Luja 14, a sa prvog mesta najvećih palata svrgla je velelepno zdanje sultana od Bruneja. Britanski tabloidi navode da samo račun za struju mesečno premašuje pola miliona dolara.

U pokušaju da Eminu Erdogan prikažu kao štedljivu, jednostavnu i ekološki osvešćenu prvu damu, turski mediji su pisali da ona upravlja kuhinjom u predsedničkoj palati, navodeći njene napore da se "što više smanji otpad", zbog čega se navodno kore limuna i jabuka recikliraju, a koštice maslina koriste za pripremanje umaka...

Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje da se u palati najviše konzumira beli čaj iz turske pokrajine Rize, na istočnoj obali Crnog mora, i to onog koji se prodaje za 1.800 do 2.000 dolara za kilogram.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top