BalkansPress

Dobro došli!

Princ Vilijam boravio je proteklih dana u zvaničnoj poseti Jerusalimu. Bio je to prvi put da je neko od članova britanske kraljevske porodice posetio ove krajeve.

 

Tokom nekoliko dana koliko je bio u Jerusalimu, princ Vilijam imao je izuzetno zgusnut raspored obaveza koje je morao da ispoštuje. Sa jordanskim princem Huseinom pošetao je ostacima jednog rimskog naselja gde se njegova supruga Kejt Midlton igrala kao devojčica, jer je njena porodica boravila tu zbog očevog posla.

*foto: Profimedia

Takođe, družio se i sa pobednicom Evrovizije Netom Barzilaj, od koje je dobio neobičan poklon - mašinicu koja pretvara glas u muziku bez ikakvih instrumenata.

PROČITAJTE: NEDELjNI HOROSKOP za period od 1. do 8. jula

*foto: AP / Amir Cohen

PROČITAJTE: NAJČUVANIJA TAJNA KRVAVE BITKE NA KOŠARAMA: Kako je jedan podoficir VJ ukrao foru od Amerikanaca koristeći Rome kao NAVAHO INDIJANCE! (FOTO)

 

Međutim, princ Vilijam nije propustio priliku da poseti rusku pravoslavnu crkvu Svete Marije Magdalene u istočnom Jerusalimu.

*foto: Reuters / Pool

Naime, tamo se nalazi grob princeze Alise od Batenberga i Grčke, Vilijamove prababe, majke njegovog dede Filipa i to prema njenoj želji. Princeza Alisa je, inače, izuzetno cenjena u Izraelu, jer je štitila Jevreje tokom Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE: ČEKAJ ME, JA ĆU SIGURNO DOĆI: Evo kako je nastala najlepša ljubavna pesma, tajna ovih stihova je JEZIVIJA nego što se misli (VIDEO)

*foto: Reuters / Pool

PROČITAJTE: "PONAŠAO SE KAO DA JE UBIO PSA, A NE ČETVORO MLADIH" Roditelji braće koje je ubio pijani vozač skrhani bolom

 

Pre toga, tokom posete Jad Vašemu, memorijalu Holokausta, princ Vilijam je sa ponosom ukazao da je njegova prabaka priznata kao "pravednik među narodima", odnosno neko ko je rizikovao život da bi zaštitio Jevreje.

*foto: Wikipedia

Princeza Alisa je u Atini, tokom nemačke okupacije, skrivala članove jedne jevrejske porodice. Iako je preminula 1969. godine u Bakingamskoj palati i sahranjena u kripti dvorca Vindzor, njeni posmrtni ostaci su 1988. godine, u skladu sa njenim željama, preneti u Jerusalim, u kriptu ruske Crkve Svete Marije Magdalene, na Maslinovoj gori.

PROČITAJTE: Mirjana Bobić Mojsilović: Novi svetski poredak ruši hrišćanstvo. Jedina poruka čoveku: Ćuti i lezi!

*foto: Reuters / Pool

Princeza je tražila da tamo bude sahranjena pored svoje tetke, ruske velike kneginje Jelisavete. Kneginju, koja je bila uzor princezi Alisi, 1918. godine ubili su boljševici tokom Ruske revolucije, a kasnije je proglašena za sveticu.

(BalkansPress / stil.kurir.rs)

Scroll to top