BalkansPress

Dobro došli!

Kada kažete gimnastika – pomislite na Nađu Komaneči.

Nađa je rođena u gradiću Onešti u Rumuniji 12. novembra 1961. godine, gimnastiku je počela da trenira u šestoj godini, a već sa 10 učestvovala je na međunarodnim takmičenjima.

PROČITAJTE: RAZJARENI ROTVAJLERI DETE USMRTILI NA PRAGU KUĆE Majka se kao lavica borila da ga spase, ali bilo je nemoguće

 

Sa svega 14 godina postala je svetska zvezda i ušla među legende, jer je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine vežbom na dvovisinskom razboju dobila najvišu ocenu - 10. Zanimljivo je da tada semafor koji je prikazivao ocene nije čak ni imao opciju da prikaže broj 10, već je njen skor ispisan kao 1,0. Nakon negodovanja publike i šoka mlade gimnastičarke, sudije su Nađi objasnile da je zapravo postigla istorijski uspeh.

*Foto:Profimedia

Postala je tada i jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata ikada, pa je ovaj uspeh potvrdila time što je uzela ukupno 5 medalja - zlato u višeboju, dvovisinskom razvoju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju i bronzu u vežbi na parteru. Neverovatan uspeh ponovila je i na OI u Moskvi 1980. kada je uzela dva zlata i dva srebra.

U periodu od 14-te do 20-te godine ostavila neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta i uz legendarnu Olgu Korbut najzaslužnija je za veliku popularizaciju gimnastike.

Međutim, osim među spravama, život Nađe Komaneči bio je gotovo filmski i van njega.

Njeni treneri bračni par Bela i Marta Karolji, prebegli su u SAD tokom jedne egzibicije 1981.godine. Tada je načinila grešku, vratila se u Rumuniju i do 1989. godine živela gotovo u kavezu uz konstantnu kontrolu države, odnosno bračnog para Čaušesku. Govorilo se čak da je bila i primorana da bude u vezi sa bahatim sinom Nikom Čaušeskuom.

Iako nije želela da govori o torturama koje je trpela, saznalo se da je Nađu maltretirao i seksualno zlostavljao Čaušeskuov sin Niku.

 

I sama je uspela da prebegne 1989. sa željom da u Americi pronađe novi život. Ali ni to nije išlo glatko. U SAD su je očekivao njen trener, Bela Karolj, ali mu se ona nije javljala. U zatočeništvu ju je držao Konstantin Panait, koji joj je omogućio beg iz Rumunije za 5.000 dolara.

On je shvatio da bi u Americi mogao dobro da zaradi na rumunskoj gimnastičarki, pa je naplaćivao njene intervjue i gostovanja po emisijama. Procenjuje se da je na ovaj način zaradio 200.000 dolara, od čega Nađa nije dobila ništa. Uz pomoć prijatelja uspela je posle godinu dana da se oslobodi Penauta i našla je dom u Montrealu.

*Nađa Komaneči i Bart Koner Foto: Profimedia

Ipak, trebalo joj je dosta vremena da se snađe tamo. Imala je loš imidž zbog "prevelike količine šminke i treš oblačenja", kao i zbog toga što joj je u nalaženju smeštaja Montrealu pomogao Konsantin Panit, oženjen čovek sa četvoro dece. Zarađivala je za goli život reklamirajući opremu za gimnastiku i aerobik, a neretko i donji veš. Nije bilo lako, ali je bilo bolje nego da je zatvorena i zarobljena u Rumuniji.

 

Venčali su se 1996. godine u manastiru Kašin blizu Bukurešta, a Bart je, po želji svoje supruge, prešao u pravoslavlje. Inače, Nađa je želela da joj kum na svadbi bude tadašnji predsednik Rumunije, Jon Ilijesku, koji je došao na to mesto nakon što je Čaušesku streljan. On se zahvalio na ovom "lepom gestu i prema zemlji i njenim roditeljima", ali zbog zvaničnog položaja nije mogao da joj kumuje. Ipak, bio je domaćin njenog venčanja, a na slavlje su bili pozvani i Robert de Niro, Arnold Švarceneger, Hilari Klinton...

*Danas Nađa ima 58 godina / Foto: Profimedia

Danas, Nađa ima 58 godina i američko državljanstvo. Sa suprugom je otvorila privatnu gimnastičku školu, a i dalje se njih dvoje rado zajedno učestvuju na revijalnim takmičenjima i zarađeni novac daju u dobrotvorne svrhe.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top