Kanadska kompanija uspela je da unovči vazduhi to tako što su počeli da prodaju boce pune kanadskog svežeg vazduha sa planina Severne Amerike. Najveći porast prodaje zabeležen je u Kini, gde je zagađenje vazduha poslednjih nedelja na visokom nivou.

Ideja pod nazivom "Vitality air" kreirana je prošle godine, a prodaja je pokrenuta pre manje od dva meseca. 

 - Naša prva isporuka 500 boca vazduha prodala se u četiri dana - rekla je osnivačica Moses Lam. Sanduk sa preko 4000 boca na putu je do Kine, a većina pošiljaka već je kupljena, prenosi britanski Telegraf.

Cena 7.7 litara svežeg vazduha nacionalnog parka Banf, kreće se oko 100 juana ili 13 evra, što je u Kini 50 puta skuplje od mineralne vode!

Većina kupaca živi u velikim gradovima severoistočne i južne Kine, gde su upozorenja o zagađenosti vazduha normalna pojava.

Novinska agencija Ksinhua objavila je sliku Šangaja prekrivenog jakim smogom, a Peking  je nedavno izdao i crveno upozorenje zbog čega je zaustavljen promet. 

Boce vazduha 'Vitality Air', prodaju se širom Severne Amerike pa sve do Indije i Bliskog Istoka. Kina i dalje ostaje najveće prekomorsko tržište.

Kanadska kompanija nije prva koja prodaje svež vazduh.

Prošle godine, pekinški umetnik Liang Kegang zaradio je otprilike 700 evra za vazduh koji je doneo sa poslovnog putu u južnoj Francuskoj.

(Izvor: Newsweek.rs)

 

Scroll to top