U srpske škole će od 1. septembra krenuti i oko 700 dece migranata koji borave u Srbiji.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da su migracije konačno ušle u uobičajene tokove i veći priliv migranata se ne očekuje u narednom periodu.

"To znači da su i migranti koji se trenutno nalaze u našoj zemlji postali svesni da će ovde ipak provesti duži period i sada je akcenat na uključivanju dece u obrazovni sistem i druge vidove uključivanja i zbrinjavanja", rekao je Cucić za RTS.

Svi migranti su smešteni u prihvatne centre i nema ih više po parkovima, a kada je reč o broju tražilaca azila on je prema rečima Cucića promenljiv.

 

"Veliki broj je izrazio nameru da zatraži azil iz proceduralnih razloga, ali je reč o samo stotinak onih koji će zaista i ostati u Srbiji", kaže Cucić.

Ima i onih kojima je čekanje dosadilo pa se vraćaju u zemlje porekla.

"Ostvareno je preko 500 dobrovoljnih povrataka mahom u Avganistan, a ima i onih koji su se sami vratili do Grčke", kaže Cucić.

Niko ne može da pretpostavi kako će se narednih meseci kretati migranti kao ni šta bi moglo da utiče na njihov broj. Ipak slike iz prethodnih godina se na našim prostorima više ne očekuju.

"Smirivanje žarišta će svakako smanjiti izlazak ljudi iz tih zemalja. A od kraja oktobra zbog vremenskih prilika priliv će svakako da jenjava. Preduzeti su svi koiraci da ne dođe ponovo do onakvog priliva migranata na Balkanskoj ruti što nije slučaj kada je reč o Mediteranu, ali to neće pogađati našu zemlju", smatra Cucić.

Krajem školske godine oko 90 mališana iz prihvatnih centara završilo je školsku godinu. Od 1. septembra taj broj će biti mnogo veći.

"Kolege iz ministarstva su sjajno uradile posao. Sve ono što je obavezno za našu decu kada je reč o obrazovanju obavezno je i za decu migranata. To znači da će sva deca migranata biti uključena u sistem osnovnoškolskog obrazovanje", rekao je Cucić i dodao da je reč o oko 700 dece koja se nalaze u prihvatnim centrima u 20 mesta u Srbiji.

(Izvor: Noizz.rs)

Scroll to top